Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Zero emissiezones in steden

Zero emissiezones in steden

Burgemeester en wethouders willen de komende vier jaar samen met bewoners, ondernemers, transportsector en andere betrokkenen werken aan schone en slimme bevoorrading in het gebied binnen de stadsgracht. Het resultaat: een schonere en aantrekkelijke binnenstad waar leefklimaat en bereikbaarheid hand in hand gaan.

In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 tot 40 middelgrote steden, waaronder Zwolle, in 2025 zero emissiezones hebben ingevoerd. De bevoorrading in deze steden gebeurt dan alleen nog door middel van duurzame mobiliteit, zoals waterstof- en elektrische voertuigen of per fiets. Er zijn in de Zwolse binnenstad al diverse initiatieven voor de thuisbezorging van boodschappen, slimme bevoorrading van horeca en pakketkluizen. Ook werken vervoerders, ondernemers en fietskoeriers samen bij het afleveren van bestellingen en vracht.

Breed draagvlak voor zero emissiezones 

We zien het de laatste tijd steeds meer. Steden die zich willen aansluiten bij de zero emissiezone. Ze geven daarbij ook aan dat ze bedrijven de kans willen geven om te gaan naar zero emissie voertuigen. Daarom kondigen ze nu al aan dat het de intentie is om de binnesteden in 2025 zero emissie te willen hebben. Zo creëren de steden duidelijkheden en kunnen bedrijven daarop gaan anticiperen.

Niet de enige 

Zwolle zal niet de laatste stad zijn die de binnenstad zero emissie wil laten zijn. Royal Haskoning DHV geeft aan dat ze ook nog druk bezig zijn met de volgende steden; Enschede, Almelo, Hengelo, Emmen, Leeuwarden, Alkmaar, Hoorn, Zaanstad en Dordrecht en in breder verband in de stedelijke regio’s Twente en Amsterdam. Zo zie je duidelijk dat we er niet meer onderuit kunnen komen. Zero emissie is een feit. Maar hoe gaat het zijn voor de bouwplaatsen en de machines die daar draaien? Ook daarvan is de verwachting dat dit zero emissiezones worden zodra dit vlakbij een stad of een natuurgebied is. Het krijgt een steeds groter draagvlak en de overheid ziet noodzaak om dit snel te laten groeien. Of dit nu is door een proeftuin te starten of door subsidies beschikbaar te stellen. Kortom, de ontwikkelingen blijven niet stilstaan en wij ook zeker niet. Wil je meer informatie hierover laat het ons dan gerust weten, want we helpen je graag verder!


 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details