Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

Zenders voldoen aan hoogste internationale standaarden

PUMA_T26_03_MINI
Puma T26 mini.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Tele Radio

15 augustus 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Gegarandeerd bereik

Radiografische zenders van Tele Radio blijven hun werk ook doen in kletsnatte of stoffige omstandigheden. Dat komt omdat ze uit oogpunt van optimale veiligheid voldoen aan de internationale standaard IP65. Met die IP-waarde geven fabrikanten aan in welke mate hun product is beschermd tegen indringers van buiten. Dat kan stof en vuil zijn, maar net zo goed een scherp voorwerp of een flinke plens water.

De letters IP staan voor ‘International Protection’ of ‘Ingress Protection’, waarbij ‘Ingress’ de betekenis heeft van ‘indringing’. Het is een internationale codering voor het veiligheidsniveau van elektrische apparaten. Variërend van een lamp in de badkamer tot de zenders en ontvangers van de Tele Radio besturingssystemen.

Het IP-systeem werkt met twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste materialen, stof en vuil. Dat gebeurt op een schaal van 0 tot 6 en daarbij staat de ‘0’ voor geen enkele bescherming en de ‘6’ voor volledige bescherming, met name tegen de indringing van (scherpe) voorwerpen.

Regen en stof zijn geen probleem.

Het tweede cijfer geeft aan in welke mate bescherming wordt geboden tegen de indringing van vloeibare stoffen. Hier zien we een schaal van 0 tot 9, waarbij de ‘9’ staat voor volledige bescherming tegen vochtindringing. IP68 is de hoogste waarde binnen de in DIN EN 60529 internationaal vastgelegde IP-codering.

De zenders en ontvangers van Tele Radio zijn extreem robuust en voldoen altijd aan IP65 en soms zelfs aan IP67 normering. In beide gevallen worden ze als waterdicht aangemerkt, maar bij IP65 wordt alleen bescherming geboden tegen waterstralen met lage druk en vanaf IP66 tegen waterstralen met hoge druk. De zenders van Tele Radio bieden dus ruim voldoende bescherming tegen een spat regenwater of het laten vallen in een plas. Bij de ontvangers ligt dat anders. Die moeten niet alleen stortregens kunnen doorstaan, maar ook bestand zijn tegen het onder hoge druk schoonspuiten van machines. Vandaar IP67.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwmat? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details