Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Overig

Werken aan een natuurlijke balans tussen flora en fauna

Met een extra arm aan de tractor kan Netjes Kampen ook op de steile taluds probleemloos zaaien.

Tekst | Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Netjes Kamp

20 januari 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Waar de waterwerken in de IJsseldelta zijn afgerond, volgen de groenwerken. Met het zaaien van speciale grassoorten op de dijken en bloemenmengsels op het platteland stimuleert Aannemingsbedrijf Netjes Kampen de natuurlijke balans tussen flora en fauna. 

Op de dijken zaait Netjes Kampen een speciaal dijkenmengsel. Uit de zaadjes ontkiemt binnen enkele dagen een grassoort die onder uiteenlopende omstandigheden goed presteert. “We hebben het dan over zodenvormende grassoorten”, vertelt directeur/eigenaar Jan Netjes. “Deze kiemen snel, wortelen goed en maken de dijk groen en tegelijkertijd stevig.” Op diverse platte oppervlaktes zaait Netjes Kampen bloemen- en bijenmengsels.  

Met de maai-verzamelboot worden gemaaide planten direct afgevoerd.

Specialistisch materieel

Gezien de grote oppervlaktes – in totaal 100 ha – heeft Netjes Kampen voor dit werk een speciale zaaimachine gebouwd. Met een extra arm aan de tractor of kraan kan zij nu ook op de steile taluds probleemloos zaaien. Op de vlakke terreinen zet zij een tractor in met daarachter een zelf ontwikkelde zaaimachine.

Maaiverzamelboot

Omdat Netjes Kampen ook het beheer van de IJsseldelta onder zich heeft, valt tevens het maaiwerk onder haar verantwoordelijkheid, zowel op het land als in het water. “Hierbij is het zaak dat de planten die we onder de waterspiegel hebben gemaaid ook direct worden afgevoerd”, legt Netjes uit. “Zo voorkom je dat de groei zich versnelt door de uitstoot van nutriënten. Met onze maai-verzamelboot kunnen we dit werk vlot en efficiënt uitvoeren. We zijn er wel trots op dat we deze boot in ons bezit hebben. Er zijn er maar enkele van in Nederland.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwmat? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details