Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Veiligheidsnormen voor werkschoenen in de bouw

Veiligheidsnormen voor werkschoenen in de bouw

Veel mensen in Nederland maken gebruik van werkschoenen. Dit komt door het grote aantal warenhuizen en loodsen in Nederland. Bij deze ondernemingen worden vaak gevaarlijke machines gebruikt die door de loods heen navigeren. Dit gaat samen met grote pallets vol producten die het einde van je voet kunnen betekenen. In dit blog zal je lezen over de minimale eisen voor goede werkschoenen waarbij je veiligheid niet in gevaar komt.

Die minimale eisen zijn er natuurlijk voor de werknemer ook al hangt er daardoor een hoger prijskaartje aan.

De vereiste

Het belangrijkste van werkschoenen is logischerwijs het beschermen van je voeten. Een van de europese veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn antiperofratie zolen. Deze manier van beveiliging zorgt ervoor dat geen enkele materialen je zool kunnen doorboren. Zo voorkom je dat je met je voeten in een roestige spijker stap met alle nare gevolgen van dien.
Nadat de onderkant van je voet is beschermd is het natuurlijk ook van belang dat vallende voorwerpen ook niet je werkschoenen doorboren. Daarom is het, tevens ook een van de europese veiligheidsnormen, verplicht dat de werkschoenen een veiligheidsneus bezitten. Deze veiligheidsneus zal voorkomen dat voorwerpen die vallen, denk aan grote pallets, niet je voet verbrijzelen.

De extra eisen

Hoewel deze eisen niet door de Europese Unie verplicht worden zijn ze in Nederland vaak wel vereist. Dit komt ten eerste omdat er in Nederland strengere arbeidsvoorwaarden gelden dan andere landen die ook bij de Europese Unie aangesloten zitten. Een eerste aan te raden onderdeel van je werkschoenen is de anti-slipstrip. Met deze strip zorg je ervoor dat je niet zomaar onderuit gaat op gladde oppervlaktes. Er zijn hier een aantal keurmerken voor die aantonen waar antislip voor is. Bij SRA staat het alleen voor keramische vloeren waar water op kan liggen. De SRB is bedoeld voor stalen vloeren waar glycerol voor een uitdaging kan zorgen. Bij SRC wordt zowel SRA als SRB gegarandeerd om volledige antislip te garanderen op de desbetreffende ondergrond.

Het onderhoud

Werkschoenen zijn echt onderdelen van je werkoutfit en dienen daarom goed verzorgd te worden. Dit voorkomt slijtage buiten de werkvloer. Wanneer dit niet mogelijk is bij het bedrijf waar je werkt dien je ze dus mee naar huis te nemen. Het is verstandig om de werkschoenen droog te bewaren. Het is bijvoorbeeld handig om een hygrometer te gebruiken om de vochtigheid van de ruimte waar je je schoenen bewaart goed bij te houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details