Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Van ruwe data naar concrete informatie

Van ruwe data naar concrete informatie

Data, data en nog eens data. Er wordt ontzettend veel data verzameld, maar vaak blijft het daarbij. Concrete informatie uit die data halen, is voor veel organisaties nog een stap te ver. Als distributeur en Diamond Partner van Hexagon Geospatial helpt IMAGEM bedrijven die vertaalslag te maken.

Zeker in de infrasector zijn de mogelijkheden ongekend groot. Wat te denken van het automatisch detecteren van verzakkingen van wegen of objecten bijvoorbeeld? Of op basis van data voorspellen wanneer een rioleringsnetwerk het einde van zijn levensduur bereikt?

IMAGEM is het gezicht van Hexagon in de Benelux. “Hexagon AB is het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van geospatiale precisiemeettechnologieën”, aldus Patrick de Groot van IMAGEM. Het bedrijf is gespecialiseerd in het meten en verwerken van allerhande de data, van nanometer in fabrieken tot aan gebiedsdekkend vanuit satellieten. IMAGEM gebruikt de technologie van Hexagon om gebruikers, managers en beleidsmakers datagestuurde beslissingen te laten nemen. “We doen dit binnen de kernthema’s Data automatisering, Digital Twin en Sturingsinformatie. Dit omvat het verwerken van ruwe (sensor)data naar bruikbare informatie, waarmee een digitale kopie van fysieke objecten kan worden gemaakt en wat helpt bij het maken van datagestuurde beslissingen. In de infrasector merken we een groeiende belangstelling voor het monitoren van assets. Met onze technologieën en gebruikmakend van satellietdata kunnen we bijvoorbeeld perfect inzichtelijk maken wat de status is van de verschillende assets en of er eventueel iets veranderd is ten opzichte van een vorig meetmoment. Het is van niet te onderschatten waarde.”

Opening drawbridge over river

In de infrasector merkt IMAGEM een groeiende belangstelling voor het monitoren van assets.

 

Overzichtelijke dashboards

“In de basis verzamelen we data van satellieten, luchtfoto’s en grondgebonden sensoren die we vertalen naar concrete informatie voor onze klanten in overzichtelijke dashboards”, legt De Groot uit. Hij geeft een aantal concrete praktijkvoorbeelden. “In 2019 hebben we voor Rijkswaterstaat een pilot gedraaid door verzakkingsmetingen van bepaalde assets op basis van satellietbeelden in kaart te brengen. De resultaten zijn vergeleken met die van de traditionele metingen die Rijkswaterstaat planmatig uitvoert. Het bleek goed te matchen. Met behulp van deze technologie kan Rijkswaterstaat het planmatig meten afbouwen en transformeren naar data- en risicogestuurd beheer. Het scheelt ontzettend veel tijd en voorkomt onnodige bezoeken. Tevens is het mogelijk om op basis van deze data het onderhoud aan assets te prioriseren.”

Van data waarde maken

Ook voor een projectvoortgang kan de technologie van IMAGEM soelaas bieden. De Groot: “Zo kunnen we de staat van een rioleringsnetwerk bijvoorbeeld in tijd uitzetten tegen de conditie van het materiaal (economische levensduur) en voorspellen wanneer het aan vervanging toe is. Die informatie kunnen we weer combineren met wat er gebeurt op het maaiveld. Bouwactiviteiten en graafwerkzaamheden kunnen immers verstorende factoren zijn.” Ook bewijst IMAGEM zijn toegevoegde waarde bij waterschappen zoals Drents Overijsselse Delta om de mate van ingroei bij sloten te bekijken. “Dat gebeurde voorheen handmatig waarbij 60 medewerkers een week lang het veld in werden gestuurd. Wij hebben bewezen dat we met onze satellietbeelden hetzelfde resultaat kunnen leveren, waarbij we machine learning inzetten om op basis van een beperkte set waarnemingen het hele gebied te kunnen scannen. Het waterschap kan de inzet van medewerkers op die momenten met 75% reduceren. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele efficiencyslagen die we kunnen realiseren door waarde te halen uit ruwe data”, besluit De Groot.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details