Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Uitbreiding van programma elektrische machines
Bij het ontwerp van de E10e en de E19e is veel aandacht besteed aan het comfort van de bestuurder.

Uitbreiding van programma elektrische machines

Bobcat heeft tijdens bauma 2022 de E19e, een nieuwe, elektrische graafmachine van twee ton, geïntroduceerd. De E19e is na de E10e, die al in 2019 werd gepresenteerd, de tweede, volledig elektrische minigraafmachine van Bobcat. Daarnaast was tijdens bauma voor het eerst de T7X in Europa te zien. Deze compacte, elektrische rupslader werd speciaal voor de Amerikaanse markt ontwikkeld, maar door de enthousiaste reacties van Europese bedrijven wordt onderzocht of the T7X ook in Europa op de markt gebracht kan worden.  

Scott Park, CEO van Doosan Bobcat was speciaal voor de officiële introductie van de E19e naar bauma gekomen. Hij wees erop, dat het bedrijf in de ontwikkeling van elektrische machines zal blijven investeren om de elektrificatie van de bouw te versnellen. “We ontwikkelen onze elektrische machines niet alleen met het oog op duurzaamheid”, zegt Park. “Het tweede uitgangspunt is dat ze daarnaast ook krachtig en productief genoeg moeten zijn, om alle soorten werkzaamheden uit te voeren. Dus behalve nul emissies en een laag geluidsniveau moeten onze elektrische machines minimaal dezelfde prestaties en uptime leveren als de traditionele machines. Belangrijke, bijkomende voordelen zijn een gezondere en comfortabelere werkomgeving voor de bestuurder en een grote onderhoudsvriendelijkheid.”

De volledig elektrische Bobcat E10e (links) en E19e.

Accutechnologie

Bij de ontwikkeling van de E19e is dankbaar gebruik gemaakt van de ervaringen die opgedaan zijn met de E10e. De accu is bijvoorbeeld gebouwd met dezelfde componenten, maar heeft meer vermogen. De E19e levert 17,3 kWh versus 11,5 kWh voor de E10e. De capaciteit van de accu is 3,5 uur en het geluidsniveau voor de bestuurder slechts 70 dBA. De E19e kan tijdens werkpauzes worden opgeladen met een supersnelle lader. Dat betekent dat de machine voor de meest gangbare toepassingen de hele dag kan worden gebruikt. 

Schoon en stil

De nieuwe Bobcat E19e heeft hetzelfde profiel en dezelfde buitenafmetingen als de populaire E19 minigraafmachine, waarvan er wereldwijd al meer dan 10.000  zijn verkocht. Ook wat betreft stabiliteit, hefvermogen en uitbreekkrachten levert de machine vergelijkbare prestaties als de dieseluitvoering. De constante koppelcurve – een typisch kenmerk van de elektrische aandrijving – zorgt voor betrouwbare en krachtige handelingen. Met een breedte van amper 98 cm is de nieuwe elektrische machine gemakkelijk te manoeuvreren; zelfs in krappe ruimtes. De E19e is mede dankzij het omvangrijke assortiment Bobcat-aanbouwdelen inzetbaar voor alle denkbare bouw-, sloop- en grondwerkzaamheden, en dan natuurlijk vooral in situaties waar alleen geluidsarme, emissievrije machines zijn toegestaan. 

Met een snellader kan de E19e in de pauze opgeladen worden.

Comfort 

Bij het ontwerp van de E19e stond het comfort voor de bestuurder centraal. Net als bij de E10e is er onder meer extra ruimte tussen de consoles en de cabine. Met handig geplaatste pedalen en joysticks met duimbediening voor de AUX1- en giekverstellingsfuncties bevinden alle bedieningen zich binnen handbereik van de bestuurder. Dankzij de opklapbare rijpedalen en de afwezigheid van op de vloer gemonteerde AUX1- en giekverstellingshulppedalen is er meer beenruimte. De geluidsarme en emissievrije E19e zorgt voor een gezonde en comfortabele werkomgeving en verhoogt de productiviteit van de bestuurder op de bouwplaats.

Bobcat T7X

Met de T7X heeft Bobcat de eerste, volledig elektrische compacte rupslader op de markt gebracht. De machine is schoon en stil, en heeft geen hydraulische systemen of onderdelen die trillingen veroorzaken. Omdat de elektrische rupslader opnieuw ontworpen is om de elektrische aandrijving te optimaliseren, is hij zelfs krachtiger dan de vergelijkbare dieseluitvoering. 

De traditionele, hydraulische werkgroep in de T7X is vervangen door een aandrijfsysteem met elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. Dat betekent ook dat de machine – met uitzondering van 1 liter milieuvriendelijke koelvloeistof – geen vloeistoffen of olie meer gebruikt, waardoor de operationele bedrijfskosten verminderen. 

Het hart van de T7X is een krachtige lithium-ion accu met 62 kW vermogen. De accuduur is lang genoeg voor de meest gebruikelijke dagelijkse werkzaamheden of vier uur continu gebruik. Een intelligent vermogensbeheersysteem regelt het vermogen afhankelijk van de belasting.    

Bobcat E10e
De Bobcat E10e was een van eerste volledig elektrische minigraafmachines, die op markt verkrijgbaar waren. De E10e is een 1 tons zero tail swing (ZTS) minigraafmachine. Met een breedte van slechts 72 cm en een inklapbare Tip-Over Protective Structure kan de machine gemakkelijk door deuren en in liften, waardoor hij ideaal is voor sloop- en kelderbouw en voor gebruik op moeilijk bereikbare plekken. De E10e heeft een onderhoudsvrije lithium-ion accu, die een hele werkdag meekan. Het gepatenteerde elektrohydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor en is geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. Het geluidsniveau van de E10e is zeer laag met een LpA van slechts 64 dBA tegenover 80 dBA voor de standaard E10

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details