Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

Staal op maat voor Abbegaasterkettingbrug

staal-snijden-voor-brugdek-abbega-de-boer-snijbedrijf-01

4 december 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De brug over de Wijmerts in het Friese buurtschap Abbegaasterketting is begin mei 2019 gerenoveerd en voorzien van een nieuw stalen brugdek. De Boer Staal en De Boer Snijbedrijf hebben staal en snijwerk voor het nieuwe brugdek geleverd.

Een stukje historie

Het buurtschap Abbegaasterketting is ontstaan rond het kettinghuis van de veerbaas, die een veerdienst had over de Wijmerts. Voor het gebruik van de veerpont werd tol geheven door middel van een over de vaart gespannen ketting. Na verloop van tijd werd de veerpont vervangen door een draaibruggetje. 

In 1969 werd dit, nog geen meter brede, draaibruggetje vervangen door een vijf meter brede betonnen ophaalbrug. De inwoners van Abbega waren hier blij mee, want tot die tijd moesten zij met de auto 7 km omrijden om aan de overkant van de vaart in het buurtschap Abbegaasterketting te komen.

Snijden van staal en zetten van profielen

De Boer Snijbedrijf heeft de stalen onderdelen voor het nieuwe brugdek op maat gesneden uit staal S355 J2+N met 3.1 certificaat. Het staal is geleverd door De Boer Staal. Tevens heeft De Boer Snijbedrijf diverse stalen profielen gezet. Deze gezette profielen (troggen) dienen voor versteviging van het brugdek zodat het niet kan doorzakken. 

De stalen onderdelen van het brugdek zijn aan elkaar gelast en op 9 mei 2019 is het nieuwe stalen brugdek geplaatst en gemonteerd. Ook zijn de aandrijving en de 21 ton wegende balans gerenoveerd en de brugleuningen vervangen. De Abbegaasterkettingbrug is een belangrijke schakel voor het weg- en waterverkeer in de regio en kan na deze opknapbeurt weer jaren vooruit. Het motto van De Boer Staal en De Boer Snijbedrijf is: ‘YOU BUILD WE SUPPLY ook voor Grond- Weg- en Waterbouw!’ 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwmat? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details