Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Slimme asfaltwapening draagt écht bij aan circulariteit

Slimme asfaltwapening draagt écht bij aan circulariteit

Bij het recyclen van asfalt geen ongewenste materialen tegenkomen… het lijkt te mooi om waar te zijn. De reststroom in de asfaltrecycling kent immers een aanzienlijk gehalte aan ongewenste en problematische restanten van asfaltwapeningen. S&P Clever Reinforcement heeft daar de oplossing voor. Sven van der Wielen, regionaal manager S&P Benelux, praat ons bij over deze oplossing.

“Onze asfaltwapening bestaat uit carbon en/of glasvezel. Deze kan gewoon (mee-) gefreesd worden met het asfalt en probleemloos samen met het asfalt de shredder in. De vezels komen er als met bitumen omhulde vezeltjes uit en kunnen zonder enige beperking worden bijgemengd in nieuwe mengsels. Het blijft niet plakken aan de freesrol, maar ook niet aan de mengspiralen”, opent hij het gesprek.

Traditioneel frezen is voldoende

Van der Wielen legt uit dat traditioneel frezen voldoende is, wanneer S&P Asfaltwapening is gebruikt. “Bij het merendeel van de non-woven asfaltwapeningen moet je centimeters dieper frezen. Naast de vervuiling van de reststroom, houdt dit ook in dat er meer asfalt opgebracht moet worden nadien. In het kader van circulariteit en minder CO2-uitstoot is dit geen ideaalbeeld. Het zou toch zonde zijn als opdrachtgevers klakkeloos meegaan in de aanbiedingen van aannemers, die beloven te voldoen aan de eisen betreffende duurzaamheid en circulariteit, maar ondertussen iets leveren waar we over 20 jaar een probleem mee hebben? Dat is korte termijn denken. Daarom delen we onze kennis en zijn we transparant. Je kunt dan niet meer zeggen dat je niet wist dat het ook anders kan.”

Tot over 20 jaar: lachen of huilen?

“De meeste asfaltwapening kom je, mits juist toegepast, pas na 20 jaar weer tegen. In 2030 willen we circulair zijn, dan MOET je daar nu alvast rekening mee houden. Vooruitzien is regeren, luidt het spreekwoord. Ons product is geschikt voor circulair gebruik, aantoonbaar. De eisen die gesteld worden aan nieuwe asfaltmengsels worden steeds strenger en indirect ook aan de reststromen. In plaats van met een enorm probleem te zitten over 20 jaar, kijk je liever naar een circulair geschikte reststroom. Wordt het lachen of huilen? Die keuze kan je nu al maken. Wat je vandaag in de grond stopt, bepaalt de geschiktheid van de reststroom in de toekomst”, aldus Van der Wielen.

Een schoon geweten nu betekent een schone reststroom later

De boodschap van S&P Clever Reinforcement is helder. De kwaliteit moet omhoog, om de toekomstige reststroomvervuiling een halt toe te roepen. “Opdrachtgevers en aannemers zouden zichzelf de vraag moeten stellen of men wel echt circulair werkt. Moreel gezien is het niet fraai als je voor een economische oplossing gaat met negatieve gevolgen voor de toekomst. Die rekening komt vanzelf, alleen over 20 jaar, met bijkomende problemen en kosten voor de toekomstige eigenaar van de constructie. Dat terwijl het alternatief vandaag al op je bureau kan liggen. Pretendeer je duurzaam te zijn of ben je het? Ja, er is lef voor nodig om jezelf dit af te vragen.” 

De juiste keuze maken, is niet gelijk aan grote investeringen. Integendeel zelfs, als het aan S&P ligt. “Het kiezen van de juiste wapening tegen een geringe investering, bespaart je veel geld in de toekomst. Een investering met een hoog rendement. Hiernaast kun je als opdrachtgever en aannemer met dit product waarde toevoegen en invulling geven aan je circulaire beloftes. Daarmee zet je jezelf op de kaart en verbeter je het imago van je organisatie. Want laten we eerlijk zijn: circulariteit hoort geen verdienmodel zijn, het moet een missie zijn van ons allemaal”, zegt Van der Wielen tot besluit.

S&P Clever Reinforcement

“S&P Clever Reinforcement ontwikkelt haar producten volledig in eigen beheer en levert in heel Europa. S&P Glasphalt en S&P Carbophalt leveren een bijdrage aan het realiseren van een circulaire infrastructuur en economie!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details