Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
‘Rode pompen’ veroveren de wereld

‘Rode pompen’ veroveren de wereld

Met ruim vijftig jaar ervaring in het verpompen van water is Van Heck Group uitgegroeid tot wereldwijd marktleider. De ‘rode pompen’ worden wereldwijd ingezet voor de meest uiteenlopende projecten. Ook in eigen land is het familiebedrijf alom vertegenwoordigd en een vaste partner voor vele waterschappen. Een gesprek met managing director Jeroen van Heck over het effect van de klimaatverandering op het waterbeheer en de waterkwaliteit.

Gemaal Spijksterpompen

 

“Waterbeheer in Nederland is uitgelegd op het heel snel kunnen afvoeren van water”, begint Van Heck. “Als gevolg van de klimaatverandering krijgen we meer en meer te maken met hevige neerslag, maar ook met extreme droogte. Met hevige regenval weten we intussen wel raad, maar het bufferen van water is nog een gewenningsproces. Ons land is nog niet zo goed ingesteld op een langdurige periode van droogte. Dat laatste heeft bovendien directe gevolgen voor de ecologische waterkwaliteit. In 2018 werd dat duidelijk en had onder meer het gebied onder Muiden aan het Markermeer landinwaarts te maken met de eerste vormen van verzilting. Het hele ecosysteem raakt dan in de war. In opdracht van het waterschap hebben we in allerijl een noodinstallatie geplaatst om water vanuit het meer het gebied in te pompen om verzilting tegen te gaan.”

Van Heck beschikt over een enorme vloot aan pompen, uitgevoerd in de bekende rode kleur. Tot op heden gaat het met de droogte dit jaar nog ‘net’ goed en is het volgens Van Heck op een enkele situatie na niet nodig om extra maatregelen te nemen. Maar de situatie kan zomaar veranderen. “Het weer hebben we immers niet in de hand. We zijn in ieder geval in staat om snel en adequaat te reageren. De installatie bij Muiden om verzilting tegen te gaan, toch niet de geringste met een capaciteit van 45.000 m3/uur, was in slechts drie dagen operationeel. Ook voor kleine projecten kan men bij ons aankloppen. Zo hebben we in Hamburg hele kleine en stille energiezuinige pompen geleverd voor het bevloeien van weilanden in het voorjaar om een betere omgeving voor weidevogels te creëren. Een problematiek die in Nederland ook speelt.”

In opdracht van het waterschap heeft Van Heck in 2018 in allerijl een noodinstallatie geplaatst om water vanuit het Markermeer het gebied in te pompen om verzilting tegen te gaan.

 

Waterbeheer is een waterschapstaak en in Nederland heel duidelijk geregeld. “Daar mogen we blij mee zijn”, stelt Van Heck. “Waterschappen reageren in Nederland vaak nog voordat de bevolking signalen opvangt van dreigend ‘onheil’. In andere landen is het vaak gespreid georganiseerd en dat maakt het niet altijd even makkelijk. Voor extreme regenval in Nederland hebben we voor diverse regio’s samen met waterschappen noodplannen ontwikkeld. Heel nauwkeurig is omschreven welke stappen genomen moeten worden en welke noodinstallaties ingezet moeten worden. Tot zelfs aan het informeren van een gemeente aan toe, mocht er een weg bijvoorbeeld afgesloten moeten worden om de pompinstallatie te laten functioneren. Daar zijn we als Van Heck uitermate bedreven in, het projectmatig aanvliegen van zowel kleine als grote projecten van A tot Z.”

Van Heck levert pompinstallaties voor vele toepassingen, waaronder voor het aanleggen van kabels en leidingen, bij baggerwerkzaamheden of bij civiele werkzaamheden, wereldwijd. Zo staat er een installatie opgesteld in het oostelijke puntje van Rusland bij Japan ter assistentie van de baggerwerkzaamheden van Van Oord en zijn de ‘rode pompen’ een bekende verschijning in Australië.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details