Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Pompen vormen het kloppend hart van de Nederlandse watermarkt

Pompen vormen het kloppend hart van de Nederlandse watermarkt

We hoeven maar naar twee belangrijke, actuele zaken te kijken om het belang van pompen in te zien: een veranderende waterhuishouding ten gevolge van klimaatverandering en de toenemende vraag naar schoon drinkwater.  We strijden tegen en leven met water in Nederland, van oudsher. In absolute samenhang daarmee beschikt Flowserve over een uniek historisch erfgoed, namelijk expertise in pomptechnologie. In een gesprek met Bart van der Slik, Manager Verkoop Nederland en Jan van Diesen, Manager Project Management, wordt ons uitgelegd waar de koploperspositie in pomptechnologie vandaan komt.

Flowserve visveilige betonnen slakkenhuis pomp CVPS-F85.

 

Eigenaar van intellectueel eigendom en erfgoed

“Over het algemeen wordt Flowserve geassocieerd met het verpompen van olie en gas. De expertise van de Nederlandse tak van het van origine Amerikaanse Flowserve, ligt daarnaast heel duidelijk in de watermarkt”, opent Van der Slik het gesprek. Daar voegt Van Diesen aan toe: “Stork is destijds in delen opgesplitst en Flowserve heeft in die tijd de pomp divisie van Stork in Hengelo overgenomen. Zo is Flowserve eigenaar geworden van het intellectueel eigendom en erfgoed van de Stork Engineered pomptechnologie. Met deze kennis en kunde zijn we vervolgens onder eigen vlag verder gegaan. Flowserve mag daarom niet verward worden met de merknaam Stork, die nog steeds bestaat.”

Sterk vertegenwoordigd in de watermarkt

Flowserve kent verschillende ‘strike zones’ -lees: markten- waarin het zich met een strategische focus begeeft, water is er daar één van. “Het specialisme in waterverplaatsing en drinkwater, is strategisch gezien een echte Nederlandse aangelegenheid voor Flowserve”, oppert Van der Slik. “Dat neemt niet weg dat we onze lokale expertise op globale schaal inzetten. Daarvoor hebben we zelfs een Global Business Developer in dienst.” Dat Flowserve Nederland wereldwijd opereert, blijkt uit een voorbeeld dat Van Diesen aandraagt: “Het door orkanen geteisterde zuiden van Amerika en het daaruit voortkomende gevaar van overstromingen, heeft de Amerikaanse stad Dallas ertoe gezet om bij ons grote waterverzet pompen aan te kopen. Saillant detail daarbij is dat het hoofdkantoor van Flowserve in Dallas staat : een mooi voorbeeld van de reikwijdte van Flowserve als multinational.”

Het plaatsen van prefab betonnen slakkenhuizen.

 

Wat betekent de strategische visie op lokaal niveau?

Flowserve beschikt over een stringent juridisch profiel, zo vernemen we. Van Diesen zegt daarover: “De UAV-voorwaarden in Nederland matchten echter niet met dit juridisch profiel. Flowserve heeft daarom intensief met klanten gesproken, aan risico evaluatie en benchmarking gedaan en aan de hand daarvan besloten om het globale risicoprofiel te vertalen naar een lokaal profiel, rekening houdend met de specifieke wensen van deze markt.” Van der Slik vult aan: “Onze klanten hadden nog wel eens het idee dat we de laatste jaren een strikte houding hadden aangenomen, maar dankzij de nieuwe risicoscreening kunnen we weer meedoen in de markt. Om de daad bij het woord te kunnen voegen, is ook de organisatie inrichting aangepast. Zo beschikken we nu over een specifieke Water Unit, met onder andere twee sales engineers -Jan Vervoort en Ronald Lammerink- die 100% op water gericht zijn. Met deze organisatie inrichting, met specifiek op de markt gerichte teams voor zowel het klantcontact als de operationele uitvoering, kunnen we de watermarkt weer optimaal bedienen.”

Verschillende entiteiten onder één dak

De doorvertaling van de strategie van Flowserve naar lokaal niveau vindt op een slimme manier plaats. In Etten-Leur is de Flowserve Campus gevestigd: “Daar vind je verschillende entiteiten onder één dak: de Seal Manufacturing Hub, het Seal Quick Response Center, het Pump Parts Manufacturing Center en het Pump Quick Response Center (QRC). Het is een aftermarket operatie. Het Pump QRC is gespecialiseerd in het upgraden en repareren van bestaande pompen. Bedenk daarbij dat Nederland vol staat met pompen die ooit door Stork geleverd zijn en je begrijpt het belang van deze unit”, aldus Van Diesen.

Daarnaast vinden we binnen de Flowserve Campus de International  Field Service groep, gespecialiseerd in installatie en onderhoud. “Ook de Central Engineering groep werkt vanuit onze Campus, en bedient de diverse entiteiten. Zij zijn leidend in product engineering en ontwikkeling en doen dit voor Flowserve wereldwijd. Zelfs de installatie in het buitenland wordt door onze eigen teams gedaan”, schetst Van Diesen. “Tel daarbij het feit op dat we over een eigen testcentrum beschikken waar we tot 18 Megawatt kunnen testen en we met 150 kV direct op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. We testen daar tevens voor derde partijen. Tenslotte is ook in Hulst nog een Pump Quick Response Center van Flowserve gestationeerd, voor snelle en doeltreffende reparaties. Hulst is onder andere ingericht voor de drinkwatermarkt.”

Doorsnede spui en pompcomplex Den Oever, bron: Levvel – Project Afsluitdijk.

 

Visveiligheid gewaarborgd

Van der Slik: “Flowserve staat bekend om zijn visveilige pompoplossingen. Daar is dan ook uitvoerig mee getest. We hebben hier veel onderzoek naar gedaan, onze experts hebben zelfs meegeholpen om hiervoor een NEN-norm te ontwikkelen voor de watermarkt.” Duurzaamheid stopt daar echter niet voor Flowserve. “Een mooi voorbeeld van één van onze markt onderscheidende toepassingen zijn onze speciale lagers, zonder vetsmering. Emissievrij dus, door minder afgifte van schadelijke stoffen aan het water”, zegt Van Diesen tot besluit.    


Flowserve B.V.

Parallelweg 6, 4878 AH Etten-Leur

T +31 76 502 8100
+31 76 502 8200

E RLammerink@flowserve.com

JVervoort@flowserve.com

www.flowserve.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details