Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

Nieuwe puinscheidingsinstallatie Cirwinn in gebruik genomen

foto-1.-foto-feenstra-fotografie

31 oktober 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op woensdag 30 oktober is de nieuwe puinscheidingsinstallatie van Cirwinn in gebruik genomen onder toeziend oog van wethouder Jan Hoek van Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing van Almere.

Deze puinscheidingsinstallatie zorgt ervoor dat betonpuin hoogwaardig hergebruikt kan worden. In de installatie wordt betonpuin gescrubd, geclassificeerd, gewassen en gezeefd. Hierdoor komen er granulaat en twee soorten zand vrij, die worden gebruikt als secundaire bouwstof voor de productie van duurzaam beton. Op deze manier wordt van betonpuin zo hoogwaardig mogelijk nieuw beton gemaakt. De nieuwe puinscheidingsinstallatie kan ook ingezet worden voor de upcycling van dakgrind en spoorballast.

Alexander Pouw, directeur van de Theo Pouw Groep en aandeelhouder van Cirwinn: “Op deze manier zetten we het betonpuin zo hoogwaardig mogelijk terug in de keten. Het unieke is dat we 100 % terugzetten in de keten: Bij duurzaam beton wordt vaak alleen betongranulaat hoogwaardig hergebruikt, maar op deze manier kunnen we ook het zand hoogwaardig hergebruiken.”

Alexander Pouw, directeur Theo Pouw Groep en wethouder Jan Hoek Jan Hoek van Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing van Almere.

Het duurzame beton wordt onder meer gebruikt voor de bruggen bij de Floriade en bij de aanleg van groene fietspaden in de Gemeente Almere. Op het terrein van Cirwinn ligt zo’n 20.000 ton betonpuin dat hoogwaardig hergebruikt kan worden. Het betonpuin uit de regio Almere is afkomstig van onder meer skeletten van bruggen, balkons, funderingen en productieresten van fabriek en van de milieustraat

Cirwinn is partner van het Grondstoffen Collectief Almere (GCA), dat zich richtop de ontwikkeling van grondstoffen uit afval. Ook coördineert het GCA circulaire projecten. In 2017 won Cirwinn de Upcycle City competitie van de gemeente Almere, mogelijk gemaakt door het programma Almere 2.0. Hierbij werd gevraagd om mee te denken aan een circulaire oplossing voor reststromen uit de stad om zo nieuwe economische bedrijvigheid te stimuleren. Een onderdeel van het winnende plan was de duurzame betoncentrale. Met deze puinscheidingsinstallatie wordt de productie van beton uit deze centrale verder verduurzaamd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwmat? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details