Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuw wegdek voor circuit Zolder

Nieuw wegdek voor circuit Zolder

Het was alweer vijftien jaar geleden dat het befaamde circuit een nieuwe asfaltlaag kreeg, dus werd het hoog tijd om het circuit in zijn glorie te herstellen. Hoofdaannemer APK en samenwerkende partijen deden een beroep op Topcon voor een 3D-meting van het circuit, 3D-freestechniek, GPS-geleide walsen en intensieve service. Gezamenlijk resultaat is een perfect nieuw wegdek.

Comfortabel en veilig rijden

David Vanderbeek, verantwoordelijk voor de infrastructuur van Circuit Zolder: “Het asfalt van een circuit moet gemiddeld om de tien à vijftien jaar vernieuwd worden. De wegbedekking lag er naar ‘normale’ standaarden nog zeer goed bij, maar op deze baan worden snelheden van 230 km/u gehaald. In die omstandigheden heeft elk scheurtje en iedere oneffenheid in de weg een enorme impact. Door het circuit te vernieuwen, wilden we niet alleen de veiligheid, maar ook het comfort van de coureurs verhogen.”

Van wegdek scannen tot frezen: alles in 3D

APK leidde het project en nam enkele partners in de arm. Als eerste was het de beurt aan Top-Off om de bestaande asfaltlaag uit te frezen. Top-Off en Topcon zijn geen onbekenden van elkaar; hun partnership verloopt al meer dan tien jaar succesvol. De keuze om ook dit project 3D uit te frezen was dan ook snel gemaakt. Voordat het team daadwerkelijk begon, werd de bestaande situatie opgemeten, met een IP-S3, een ‘mobile mapper’ van Topcon.

“Topcon zorgde niet alleen voor de 3D-meting van het circuit, maar was intensief betrokken bij het hele project. Ze luisterden naar onze wensen en stuurden bij waar nodig. Tot in de eindfase konden we op hen rekenen.” APK – hoofdaannemer van het project 

Met het SmoothRide-systeem van Topcon werden belangrijke plekken zoals de chicanes in een mum van tijd exact opgemeten. Zo werd duidelijk waar de slechte plekken in het wegdek zaten die verbeterd moesten worden voor een optimaal resultaat. Op die manier kon de baan sneller én tot op de millimeter nauwkeurig worden uitgefreesd.

“Meer dan tien jaar geleden kozen we voor Topcon als exclusieve partner. De geslaagde samenwerking op Circuit Zolder bewijst maar weer eens dat we een sterk team zijn.” Top-Off – uitvoerder van de freeswerken op Circuit Zolder

Asfalteren met optimale verwerkingstemperatuur en verdichting

Na het uitfrezen plaatste APK de nieuwe curbstones en afvoergoten, waarna het tijd was voor de nieuwe asfaltlaag. Deze werd geplaatst door Grizaco. De samenstelling van het asfalt blijft – zoals bij alle racecircuits van naam – een goed bewaard geheim. De plaatsing werd in realtime gemonitord met behulp van Pavelink. Met deze software module kon de transportplanning zo worden aangestuurd dat het asfalt gedurende het proces de optimale verwerkingstemperatuur had.
De walsen achter de asfaltspreidmachines werden uitgerust met een Topcon-GPS-systeem waardoor Zolder verzekerd was een optimale verdichting van het asfalt: een echte meerwaarde aangezien meerdere asfaltspreidmachines simultaan werkten. De walsen konden zo overlappend aan de slag; de balkman kreeg een kleurenkaart te zien waarop het aantal overgangen op het circuit live op alle schermen verscheen.

Belijning met een robot

Tot slot verzorgde Ultimated de tracering voor de belijning op het circuit; geen onbelangrijk onderdeel tijdens razendsnelle races. Om de punten en lijnen te plotten werd een robot gebruikt. Op plaatsen waar GNSS ontoereikend was, werd de robot met een Topcon Total Station aangestuurd om de lijnen te traceren. Deze methode zal in de toekomst vaker haar nut bewijzen in de wegenbouw: hiermee kan niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger, veelzijdiger én veiliger gewerkt worden.

Een geslaagde testrit

Andy Jaenen, een bekend gezicht in het racemilieu en een ervaren coureur, was een van de eersten die het circuit mochten uittesten na de werken. Zijn reactie: “Het wegdek is mooi geëgaliseerd en de bochten liggen beter, waardoor je nu meer grip hebt. Dat zorgt voor nóg betere tijden en voor minder slijtage aan de banden. Vooral tijdens wedstrijden zoals de ‘24 Hours of Zolder’ zal het nieuwe asfalt een groot verschil maken.” Door de coronamaatregelen zullen grote events nog even op zich laten wachten, maar tot die tijd is het circuit wel open voor individuele oefenritten. Zo kunnen coureurs alvast kennismaken met het gloednieuwe wegdek van Zolder.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details