Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
NEN9140 op machineniveau

NEN9140 op machineniveau

Hoogvoltage voertuigen komen overal tevoorschijn. Zo zijn er steeds meer elektrische auto’s, bussen, vrachtwagens en ook grondverzetmachines. Voor deze nieuwe technieken zijn nog weinig Europese regels betreffende het veilig werken hieraan, binnen Nederland is hierop ingespeeld met de standaard NEN9140 – veilig werken aan e-voertuigen. 

Wat is NEN9140?  

De norm NEN9140 is afgeleid van NEN3140 bedrijfsvoering van elektrische installaties. Deze is vertaald zodat dit de richtlijnen geeft voor de automobielbranche. De norm stelt specifieke eisen aan het veilig werken aan voertuigen door het waarnemen van elektrische gevaren. Daarnaast zorgt de norm NEN9140 er ook voor dat er voorschriften zijn voor het veilig opslaan van (vermoedelijk) beschadigde e-voertuigen en elektrisch gevaarlijke onderdelen van elektrische voertuigen.  

Veilig werken 

Het is belangrijk iedereen goed op te leiden om met e-voertuigen te werken en eraan te sleutelen. Samen met een gecertifieerde trainer verzorgen wij voor machine specifieke trainingen die aansluiten bij ons systeem. Zo wordt eenieder die onze training volgt goed opgeleid en bewust gemaakt van de veiligheidsvoorschriften.  

Binnen Nederland mogen alleen gecertificeerde monteurs aan een e-voertuig met hoogvoltage werken. Hierin zijn drie smaken; 
•    Voldoende opgeleid  
•    Vakbekwaam  
•    Werkverantwoordelijke 

Afhankelijk van de werkzaamheden mag een medewerker handelingen wel of niet doen. 

Samenwerking om te blijven verbeteren

Doordat we samenwerken met een gecertificeerde trainer kunnen we niet alleen specifieke machinetrainingen opzetten voor onze monteurs, maar kunnen we ook onze machines verder ontwikkelen. Uit deze samenwerking komen verschillende punten naar voren welke toegevoegd kunnen worden voor de veiligheid van zowel de monteurs, hulpdiensten en de keurmeesters.   

Zo kunnen we een standaard opzetten voor onze machines door te denken aan de essentiële punten zodat de machine voorzien is van alle veilige componenten. Hierbij kun je denken aan; 
•    Beveiligen tegen onbedoeld in beweging komen 
•    Scheiden van de batterij van hoogvoltage-systeem 
•    Beveiligen tegen opnieuw inschakelen 
•    Controleren of het hoogvoltage-systeem spanningsloos is 
•    Actieve hoogvoltage delen afschermen 

Zo zorgen we bijvoorbeeld voor fysiek los te koppelen connectoren tussen de batterijen en de machine, maar ook mogelijkheden om het systeem te vergrendelen met een slot om inschakelen te voorkomen. Vanzelfsprekend wordt alles vastgelegd in protocollen om een veilige werkwijze te borgen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details