Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Met twee benen op de grond weten wat er ondergronds gebeurt

Met twee benen op de grond weten wat er ondergronds gebeurt

We zijn nogal eens geneigd om te negeren wat we niet direct kunnen zien. Zo ook alles wat er ondergronds aan ons oog onttrokken wordt. Er zijn echter ook specialisten die zien wat wij met het blote oog niet kunnen waarnemen. Deze geotechnici geven advies en rekenen aan alles wat met sterkte en stijfheid van de grond te maken heeft.

Bij Royal HaskoningDHV in Nijmegen zit zo’n team ‘grondtechneuten’, maar liefst 16 personen sterk. Hun teamleider is Monique Sanders, MSc, Associate Director Advisory Group Infrastructure. Een vrouw met een sterke visie over hoe er het beste samengewerkt kan worden om het beste uit mensen te halen.

Van bouwkuip tot waterkering

“We geven advies en maken berekeningen om zo de sterkte en stijfheid van de grond te bepalen. Ons team ontwerpt bouwkuipen, funderingen, damwanden en waterkeringen, om een paar voorbeelden te noemen. Het gaat dus puur over de sterkteberekening van de grond, niet over wat daar in of op komt”, opent Monique het gesprek. “Zo berekenen we funderingen voor landingsbanen op vliegvelden, funderingen voor landhoofden bij bruggen en kadeconstructies. Dat doen we onder andere voor aannemers, aannemersprojecten, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeenten. Over het geheel bezien zetten we ons voor zowel de publieke als de private markt in, hier in Nederland en buiten de landsgrenzen. We zitten veel in het buitenland om direct projecten te begeleiden en ontwerpen door te spreken.”

De liefde voor bouwputten, tunnels en kadeconstructies ontstond vanzelf

“Toen ik met mijn studie Civiele Techniek in Delft begon, had ik nog niet bedacht dat ik ooit in dit werkveld terecht zou komen”, vervolgt Monique. “Tijdens de opleiding begon ik liefde te krijgen voor waterbouw en watermanagement. Daarom koos ik voor een Master in Constructieve Waterbouw. Ik genoot van de diepe bouwputten, tunnels en kadeconstructies. Een mooie combinatie tussen de maritieme kant en de praktische kant, de geotechniek.”

Monique werkte mee aan het PhD onderzoek van Adam Bezuijen, bij Deltares en werd door Adam en Bert Everts begeleid. “We onderzochten grouten dat als mitigerende maatregel voor funderingen toegepast kon worden bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Heel erg mooi om te doen, vooral omdat ik alle ruimte kreeg. Dat heeft me ertoe bewogen om als geotechnicus te solliciteren. Ik wilde graag in de maritieme hoek in een groep werken. Dat bracht me bij Royal HaskoningDHV, in 2007.”

De enige vrouw in een door mannen bevolkte wereld

Dat ze in 2007 op het werk de enige vrouw zou zijn in een door mannen bevolkte wereld, had Monique zich tijdens haar studie niet gerealiseerd. Zij zegt daarover: “Het eerste jaar heeft me dat veel moeite gekost. Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn leidinggevende en werd me veel ruimte gegeven om mijn baan vorm te geven. Ik keek naar zaken die ik graag anders zou willen zien en had een uitgewerkt plan waarin stond wat ik wilde leren en hoe ik me wilde ontwikkelen.”

Inmiddels is de situatie niet meer te vergelijken met die in 2007: “We hebben nu veel meer vrouwen werken hier dan destijds en meer diversiteit aan mensen. Daar heb ik me ook sterk voor gemaakt. Mensen staan vandaag de dag anders in het werk. Zelf heb ik vrij snel een netwerk opgebouwd binnen het bedrijf en ben met sommige collega’s vrienden geworden. Werken moet vooral leuk zijn, ik genoot en geniet vooral ook van onze buitenlandse projecten.”

Actief blijven inzake de inhoud

In 2016 besloot Monique’s leidinggevende wat anders te doen en kwam de positie vrij die zij nu bekleedt. “Vooraf heb ik daar goed over nagedacht, want ineens kwam daar de kans om echt substantieel aan de basis van veranderingen te kunnen staan. De grootste verandering die ik wilde doorvoeren, was dat ik er voor de mensen wilde zijn. Altijd een open deur hebben voor collega’s en zo goed mogelijk bereikbaar zijn”, licht Monique toe. “Ik blijf echter actief op de inhoud, dat verandert niet. Wel kijk ik bewust naar de samenstelling van groepen. Ik stel niet alleen op basis van competenties teams samen, maar kijk ook naar de karakters van de teamleden. Die moeten matchen, om het beste uit de teamleden en het werk te halen. Noem het toeval of niet, maar de eerste drie sollicitanten die ik in deze nieuwe functie ontving, waren vrouwen. In het kader van meer diversiteit willen nastreven, was dat zeer welkom!”

Veilig en sociaal werken

Er melden zich meer vrouwen op uitstaande vacatures, is de conclusie van Monique. “Het helpt wellicht dat zij solliciteren bij een vrouw. Dat is voor hen veilig. Ook zie ik het karakter van de mannen veranderen, die zijn tegenwoordig meer open in de omgang en waarderen sociale gesprekken meer. Ook in de bouwkeet! Of mannen zich anders gedragen wanneer er een vrouw aanwezig is? Zeker.”

Veilig en sociaal werken zijn speerpunten van Monique. Mensen mogen van haar zichzelf zijn en krijgen daar ruimte voor. “Zo kun je hechter samenwerken en lever je beter teamwerk af. Samen kom je verder namelijk. We zijn allemaal mensen, met ieder zijn eigen problemen af en toe. Dan helpen we elkaar er doorheen. Als je dat niveau hebt bereikt, heb je veel gewonnen.”    

(Met dank aan Nina van Arum voor het aandragen van deze Topvrouw. Nina is mede-eigenaar van Provades en tevens oprichter van netwerkorganisatie Topvrouwen Bouw & Infra, een groeiend netwerk met inmiddels meer dan 750 actieve vrouwelijke leden.)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details