Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Merlo roterende verreikers blinken uit op bouwplaats
Het ruim 100-jarige Italiaanse familiebedrijf was in 1981 één van de eerste verreikerfabrikanten. Tien jaar later lanceerde Merlo een roterende variant.

Merlo roterende verreikers blinken uit op bouwplaats

Maar Abemec is ook dealer van het Italiaanse verreikermerk Merlo. Vooral de roterende exemplaren van deze multi-inzetbare machines worden ook op bouwplaatsen veel ingezet. 

De vestigingen van Abemec in Veghel en Gilze zijn gespecialiseerd in het onderhoud van de roterende Merlo verreikers. “Maar onze gespecialiseerde monteurs rijden natuurlijk net zo goed naar Groningen als dat nodig is”, vertelt verkoper Ben Verhoeven. Wat de machines van Merlo onderscheidt is onder andere de hydrostatische transmissie, die zorgt voor een millimeter precisie in de bewegingen van de machine en in de positionering van de lading. “Bovendien zijn de roterende verreikers tegenwoordig uitgerust met twee onafhankelijke hydraulieksystemen. Daardoor kan de machine roteren zonder dat dit de andere functies beïnvloedt.” 

Merlo’s topmodel uit het Roto-gamma, de R50.35 met 35 meter werkbereik.

Verreikers van Merlo hebben daarnaast een vlakke onderwagen waarover een machinist gemakkelijk en veilig kan lopen. “En rondom de machines zit de zogenaamde ‘ring of steel’ van massief staal. Die zorgt niet alleen voor veiligheid, maar maakt de verreiker ook zeer stabiel zonder dat er een contragewicht nodig is.” De Roto-range bestaat uit verschillende varianten: van 4 tot 7 ton hefvermogen en van 16 tot 35 meter hefhoogte. “Waarbij het stempelsysteem ook bijzonder is”, geeft Verhoeven aan. “Net als bij een torenkraan kan op ieder punt worden afgestempeld. Je hoeft de balken niet volledig uit te schuiven als de ondergrond daarom vraagt. Het hijsprogramma wordt daar automatisch op aangepast en de machine meet continu de tegendruk om te zien of de verreiker stabiel genoeg staat.” 

En dan is er nog de giek. Die is van een speciale constructie en met een bijzondere laswijze, waardoor deze enorm stijf is. Verhoeven: “Zelfs volledig uitgeschoven en met volle belasting is de giek nog kaarsrecht. Dat betekent dat er weinig spanning in de giek zit en dat die ook met belasting en op grote vlucht gemakkelijk in en uit blijft schuiven. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van zonnepanelen is dat fijn werken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details