Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Bouwtransport

Mercedes-Benz Arocs 10×8 voor Douwe Hoekstra

Hoekstra-5

13 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De hypermoderne Arocs 10×8 is een door Veldhuizen b.v. aangepaste 8×8 die nu goed is voor een GVW van 50 ton. De nieuwe Mercedes-Benz kwam terecht in een vloot van 13 trucks waarvan de nieuwe Arocs de eerste met een ster in de grille is.

Douwe Hoekstra werd in 1980 opgericht en het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerde speler in de markt van het grondverzet en transport. Naast de vloot van 13 eigen voertuigen beschikt het bedrijf over een uitgebreid machinepark met dumpers, graafmachines, tractoren en zogenaamde moerasdumpers. Voor de vervanging van een Terberg 10×8 passeerden meerdere merken de revue maar aanbevelingen van collega vervoerders en de voorkeur van de vaste chauffeur, Gjalt Bergsma leidden tot de aanschaf van de Arocs. De nieuwe Arocs is nu de enige Mercedes-Benz in de vloot, maar eerder deed het bedrijf al prima ervaringen op met de vorige Actros modellen.

Extra as

De truck kwam als Arocs 4148 van de band bij Mercedes-Benz waarna Veldhuizen een luchtgeveerde, 10 Ton Mercedes as bijplaatste. Verder werd de positie van de tweede as zodanig gewijzigd dat deze nu op 180 cm van de voorste as staat. Beide voorassen zijn vervolgens gekeurd voor 10,5 ton aslast door onder meer de montage van 445/75R22,5 banden. De beide achterassen zijn voorzien van 325/95 banden op 24 inch wielen. De aslasten achter zijn goed twee keer 9,5 ton en met de 10 tons midden as komt de totale optelsom zo op 50 ton uit komt. De hefhoogte van de niet aangedreven middelste as bedraagt 30 cm waardoor deze as in het terrein geen spelbreker wordt.

Compacte draaicirkel

De Arocs is uitgerust met een ruime cabine met het fraaie digitale dashboard en het Mercedes-Benz Mirrorcam systeem. Verder is de truck af fabriek voorzien van het Servotwin stuursysteem met een elektrisch bekrachtigde stuurpomp. Daardoor is manoeuvreren kinderspel tot groot genoegen van de vaste chauffeur, Gjalt Bergsma. Daarnaast roemt hij de compacte draaicirkel van de vijf asser. De Arocs is voorzien van een vliegwiel PTO en werd uitgerust met een geïsoleerde Hyva kipper met hydraulische milieukleppen en slibhaken. Tussen as 3 en 4 werd aan de rechterzijde een Y vormige brandstoftank met een inhoud van 345 liter gemonteerd. Aan de linkerzijde is op die positie een RVS gereedschapskist geplaatst. Douwe Hoekstra koos voor een staande uitlaat achter de cabine.

De om- en opbouw werd volledig verzorgd door Veldhuizen in Groenekan. De fraaie kipper werd verder afgebouwd en compleet met accessoires zoals extra verlichting door Mercedes-Benz dealer Wensink in Heerenveen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details