Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Intern opleidingstraject laat jong én oud excelleren
Machinaal bestraten herinrichting Centrumplan Schaijk.

Intern opleidingstraject laat jong én oud excelleren

Samen met de natuur en kleiwinning staat bij Wetering, multidisciplinair aannemer in de GWW, de mens nadrukkelijk centraal. Het is een karaktertrek die niet alleen tot uiting komt tijdens de uitvoering van werkzaamheden in het veld. Ook binnen de bedrijfsmuren wordt scherp gefocust op de belangen van het individu. Bij Wetering krijgt iedereen de kans om uit te blinken en het aanwezige talent in de praktijk te bewijzen. Daartoe biedt het in Heesch gevestigde bedrijf onder meer een breed scala aan interne opleidingen. Faciliteiten die de expertise van jong en oud naar een hoger peil tillen en naadloos aansluiten bij de alsmaar veranderende klantbehoeften.

Keramische klei laden voor steenfabriek Rodruza Rossum.

Bij Wetering, aangesloten bij de SBB als erkend leerbedrijf, zijn alle mensen en middelen voorhanden om de kennis en kunde van met name jonge mensen te verbeteren. Via stages, werkervaringsplekken én diverse interne opleidingen. Projectleider Dorus Sterken, namens Wetering nauw betrokken bij het werven en aannemen van jong potentieel, vertelt. “We streven ernaar om op de werkvloer een mix te hebben van ervaren vakmensen en jongeren in opleiding. Zo leren ze het vak het beste en is de kans op fouten klein. Tegelijk zorgt de inzet van leerlingen op een project ervoor dat de ervaren medewerkers wat extra handjes hebben. Het is een goede combinatie.”

Tom van de Wetering (L) en Dorus Sterken (R)

Trots op de geboekte resultaten

Om het werk voor de jeugdige krachten aantrekkelijk te maken, is variatie een must. Net als het geven van voldoende achtergrondinformatie. “Je moet weten waarom je iets doet. Anders kom je niet ver. Vandaar ook dat we aan de jongeren uitleggen waarom de opdrachtgever het op een bepaalde manier wil hebben”, zegt Sterken. Hij is bijzonder trots op de geboekte resultaten. “Het is mooi om jonge mensen te helpen bij het opbouwen van een bestaan en het maken van tastbare dingen. Voor mij is een opleidingstraject gelukt als iemand zijn vak verstaat. Nóg mooier is het als we die persoon vervolgens een baan kunnen aanbieden. Je groeit samen en bouwt niet alleen een band op met elkaar, maar ook met het bedrijf. Iedereen met gezond boerenverstand, een goede werkmentaliteit en voldoende technisch inzicht is van harte welkom bij ons.”

BBL-leerling Jorg van Erp wordt momenteel door Tom van de Wetering via een intern scholingstraject intensief begeleid naar de functie van machinist. “Ik moet het van de praktijk leren, want ik ben minder goed in theorie”, aldus Van Erp. “Zet mij maar op een machine, dan gaat het vanzelf.”

Enthousiast, slim en vaardig

Waar Dorus Sterken zicht richt op de aanstormende jeugd, helpt projectleider Tom van de Wetering vooral bij het intern omscholen van werknemers. “Pas nog hebben we iemand omgeschoold naar machinist. Daarnaast zochten we naar een nieuwe uitvoerder. Omdat zich geen geschikte kandidaat aandiende, hebben we iemand uit onze eigen organisatie met succes de kneepjes van het vak bijgebracht.” 

Omscholen staat allerminst gelijk aan het maken van een simpel rekensommetje, zo blijkt. “Het maken van een interne switch is niet voor iedereen weggelegd”, meent Van de Wetering. “De persoon in kwestie moet enthousiast, slim en vaardig zijn. En als bedrijf moet je geduldig zijn en voldoende tijd en energie in het omscholingstraject willen stoppen. Pas dán is er kans van slagen. Het is fijn als jongeren leergierig zijn, nog gekneed kunnen worden en het werk met beide handen willen aanpakken. Wanneer dat het geval is, geven we bij Wetering elk individu graag een kans.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details