Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
“Hier wordt driedimensionaal gedacht”

“Hier wordt driedimensionaal gedacht”

Bovenstaande uitspraak komt van Ferry van Lieshout. Hij doelt hiermee op de manier van werken bij Prommenz. Ferry kent de directie van Prommenz al meer dan 15 jaar en is vorig jaar het bedrijf L2 gestart. Vanuit zijn expertise in digitaal meten ondersteunt hij Prommenz met het verrichten van 3D-metingen, zowel landmeetkundig als bouwkundig. “Dit gebeurt vanuit landmeetkundig projectmanagement”, opent Ferry het gesprek.

“Binnen Prommenz wordt in 3D gedacht. Dat kan omdat er een team met jonge mensen zit. Eigenlijk is het raar dat er veel gegevens in 3D ingewonnen worden, om die vervolgens in een bestek ‘plat te slaan’ naar 2D. Daarna laat een aannemer deze 2D-gegevens weer omzetten naar 3D-modellen. Naast alle tijd en geld die dit kost, gaan dit ten koste van data en dus betrouwbaarheid. Daarom genereren wij bij Prommenz data in 3D, door middel van laserscans en drone-fotografie leveren wij de gegevens als 3D-model aan in het bestek.”

Geen dataverlies meer door conversies en gegevens zijn multi-inzetbaar

Ferry vervolgt zijn verhaal: “De 3D-data die we aanleveren over terrein en bebouwing kan door de aannemer zo gebruikt worden in 3D-machinebesturing. Er is geen sprake meer van dataverlies en doordat we ook revisiemetingen in 3D verrichten, kunnen we de revisiedata ter controle over het model leggen. Daarmee verklein je de kans op faalkosten aanzienlijk.” Prommenz ondersteunt met deze werkwijze ook het verwerken van wijzigingen die door de aannemer worden doorgegeven. “Daarmee faciliteren we in de aantoonbaarheid”, legt Ferry uit.

Pointcloud van de Baandervesting. (Beeld: Prommenz)

 

Pointclouds genereren

Hoe gaat het 3D-meten in zijn werk? “Wanneer we op het land meten, maken we gebruik van 3D-laserscanners, waarmee we pointclouds genereren. Een pointcloud is een verzameling gemeten punten, die tezamen het 3D-model maken, op basis van de exacte coördinaten waarop de punten gemeten zijn. Meten we vanuit de lucht, dan gebruiken we daarvoor drones met 3D-camera’s. Onze laserapparatuur kan echter ook foto’s maken, die we samen met de pointcloud kunnen tonen. Dat voegt meetkundig niet veel toe, maar het maakt het visualiseren van zaken wel een stuk makkelijker en aantrekkelijker.”

Het voordeel van het opslaan van gemeten data als pointcloud, is dat je te allen tijde beschikt over alle informatie. “Ook wanneer je die niet meteen nodig zou hebben. Je kunt bij vragen achteraf altijd terugvallen op de compleetheid van de pointcloud. We zien dat, bijvoorbeeld bij datacenters die gebouwd worden, men de ondergrond graag op deze manier in kaart wil brengen. Later kan dan exact worden nagegaan waar iets ligt”, aldus Ferry. De data is zeer divers inzetbaar. “Denk bijvoorbeeld aan eindgebruik in Augmented Reality of in de cabine van een graafmachine. Goede data in combinatie met nauwkeurige GPS brengt faalkosten omlaag.”

Inzet technologie van morgen voor behoud van beeld van gisteren

Een mooi project waarbij 3D-scannen perfect op zijn plaats is, bevindt zich in Enkhuizen.
Ferry: “We zijn samen met Schadenberg uit Hem en de gemeente Enkhuizen actief in een bouwteam dat verantwoordelijk is voor het vernieuwen van riolering in een monumentale straat. Het is de taak van Prommenz om middels 3D-scans het legpatroon vast te leggen van de klinkertjes die er gebruikt zijn. Door onze data toe te passen kan de aannemer wanneer er weer bestraat moet worden zonder problemen de klinkers in het juiste patroon terugleggen. Daarmee is het behoud van het monumentale karakter gewaarborgd.”

Tot besluit zegt Ferry: “Bij Prommenz gebruiken we state-of-the-art-technologie omdat we geloven in de toegevoegde waarde voor de klant. De kracht ligt daarbij in de combinatie van het toepassen van oude en nieuwe technieken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details