Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Hernieuwbare olie uit plastic: een belangrijke stap naar minder-milieubelastende brandstoffen

Hernieuwbare olie uit plastic: een belangrijke stap naar minder-milieubelastende brandstoffen

Ook binnen de GWW is men veel bezig met nieuwe bedrijfsstrategieën die zich richten op meer CO2-besparende en minder-milieubelastende brandstoffen. Vooral bedrijven die moeten scoren op MKI-waardes (Milieu Kosten Indicator) en partijen die aan de overheid leveren, hebben behoefte aan uitstootbesparende diesel. Denk hierbij aan transportbedrijven en wegenbouwers.

Om te voldoen aan de hoge eisen van het klimaatakkoord, zijn dit soort bedrijven allemaal aan het bekijken hoe ze de milieubelasting kunnen minimaliseren. Met dat doel neemt brandstoffenleverancier Den Hartog BV deel aan het Nederlands-Belgische consortium dat ‘de eerste rendabele olie-uit-plasticfabriek’ gaat bouwen. Den Hartog is een Zuid-Hollands familiebedrijf waar kwaliteit boven alles staat. Met een grote voorraad brandstoffen in het eigen depot (maar liefst 23 miljoen liter) en het vervoer en de chauffeurs in eigen beheer, staat Den Hartog bekend als een betrouwbare en degelijke leverancier van kwalitatief hoogwaardige motorbrandstoffen en smeermiddelen (o.a. Mobil).

Krachtige combinatie

Niek Roessink, Business Development Manager bij Den Hartog BV vertelt: “Naast ons bedrijf bestaat het Nederlands-Belgisch consortium verder uit aannemer en technisch dienstverlener Joh.Mourik, diens dochteronderneming Petrogas en de Belgische afvalverwerker RenaSci. Mourik heeft met zijn bedrijfsvisie BlueAlp het patent op het nieuwe plastic-naar-olie-procedé, Petrogas staat in voor de bouw van de nieuwe fabriek in Oostende (B), RenaSci is de partij die verstand heeft van afvalverwerkingsconcepten en Den Hartog heeft kennis van het vermarkten van CO2-besparende brandstoffen. Een krachtige combinatie van partijen die gezamenlijk overtuigd zijn van het feit dat de fabriek rendabel te exploiteren is.”

De eerste rendabele olie-uit-plasticfabriek in Oostende (B) is in aanbouw. Vanaf volgend jaar zal hier olie gewonnen worden uit moeilijk te verwerken plasticsoorten, met als eindproduct de CO2-uitstoot besparende diesel. (Beeld: © Den Hartog)

Bewezen technologie

De nieuwe recyclingfabriek is nu in aanbouw en gaat vanaf volgend jaar olie winnen uit moeilijk te verwerken plasticsoorten zoals landbouwplastics en folies, die nu nog worden verbrand of gestort. 

De BlueAlp-technologie is getest, gedemonstreerd en bewezen succesvol in gebruik geweest in een proeffabriek in Zwitserland, echter bleek die fabriek te klein om rendabel te draaien. Het innovatieve gepatenteerde proces waarbij plastic omgezet wordt naar olie, kan verschillende soorten olie opbrengen. “Het belangrijkste product is op EN590-gebaseerde diesel. En precies dát proces passen we dus toe in de nieuwe olie-uit-plasticfabriek in Oostende. Met een verwerkingscapaciteit van 21.000 ton afvalplastic op jaarbasis, is de verwachting dat deze fabriek wél met winst gaat draaien. Zeker omdat de olie-uit-plasticfabriek een onderdeel is van een overkoepelend afvalverwerkingsecosysteem”, voegt Roessink daaraan toe.

Toekomst

“Wel mooi dat we zo ook voor een stukje zelf producent van low-carbon fuel worden, al doen we alleen mee in het olie-uit-plastic deel binnen dit hele concept. Daarmee geven we verdere invulling aan onze bedrijfsstrategie die zich richt op meer CO2-besparende en minder milieubelastende brandstoffen. Daarnaast is het nou eenmaal een feit dat fossiele brandstof eindig is. Combineer dat met de ontwikkelingen in de politiek en in de markt en je ziet dat dit prima in ons straatje en bij onze filosofie past. We willen relevant blijven, zitten niet stil en zullen daarom altijd naar nieuwe mogelijkheden blijven zoeken om onze klanten te voorzien van brandstof én een passend advies.” Roessink zegt dat de nieuwe ‘diesel-uit-plastic’ brandstof een plek krijgt in de CO2 Saving Diesel-lijn. “Binnen deze lijn zijn meerdere CO2-besparende brandstoffen te vinden waaronder ook hoge blends biodiesel die aan alle normen voldoen. Deze brandstoffen kunnen tot 89% CO2 besparen en zijn daarmee een aantrekkelijk alternatief voor onze klanten”, besluit hij.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details