Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Helikopterview voorkomt verrassingen

Helikopterview voorkomt verrassingen

Bij een prestigeproject, zoals de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP 2.0) in West-Brabant, is het belangrijk dat de scope in geen enkel geval uit het oog wordt verloren. Binnen de combinatie PAUW treedt Royal HaskoningDHV onder meer op als BIM-coördinator voor alle partijen en overziet het grote geheel. Om verrassingen te voorkomen, maakt het advies- en ingenieursbureau gebruik van een Virtual Commissioning-model oftewel een digitale simulatie om de regelingen van de gemalen te testen. Uniek voor Nederlandse begrippen.

Digitalisatie

GMB Waterkwaliteit & Installaties vertrouwt volgens Maartje Wise, Project Director bij Royal HaskoningDHV, al vele jaren op de expertise van het advies- en ingenieursbureau. “We werken al vele jaren op verschillende onderdelen bedrijfsbreed samen, gaande van dijkversterking, gemalen, et cetera. Die samenwerking lijkt zich steeds verder te intensiveren. Bij project AWP 2.0 hebben we samen met de andere PAUW-partners de tender doorlopen. Het feit dat er slechts twee andere aanbieders betrokken waren, geeft de complexiteit aan van het project. De risico’s zijn groot en dat maakt dat we op dit project sterk hebben ingezet op digitalisatie en clashcontrole. Overigens is het ingebakken in onze strategie om bedrijfsbreed flinke stappen te maken in de digitale transformatie.”

Royal HaskoningDHV coördineert voor AWP 2.0 het volledige 3D-tekenwerk.

Puzzelstukjes

Bij AWP 2.0 staat Royal HaskoningDHV in voor het hydraulisch ontwerp, het civiel-constructief ontwerp, de werktuigbouwkundige coördinatie, de randafstemming van de besturingsplannen ten behoeve van de pompen en de BIM-coördinatie voor alle PAUW-partners. “De samenwerking tussen alle partners verloopt als een geoliede machine”, zegt Maartje. “De communicatie is open en transparant, werkelijk alles is bespreekbaar. Prettig ook om potentiële risico’s te ondervangen. Bij Royal HaskoningDHV werken wij inmiddels op vrijwel alle in alle infrastructuurprojecten met BIM. We hebben veel kennis van 3D-modelling en coördineren voor AWP 2.0 het volledige 3D-tekenwerk, zodat alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen in één geïntegreerd model. Dat biedt tevens de mogelijkheid om clashcontroles uit te voeren, zodat eventuele issues vroegtijdig boven komen drijven. Echt vernieuwend is dat we een Virtual Commisioning-ontwerp maken van de AWP, een virtueel model dat tussen de Factory Acceptance Test (FAT) en de Site Acceptance Test (SAT) het proces volledig kan simuleren.”

Virtual Commisioning

Christiaan Nieuwenhuizen, Hydraulic Engineer bij Royal HaskoningDHV, geeft tekst en uitleg over het Virtual Commisioning (VC)-model. “Het betreft in feite een digitale testomgeving (digital twin) van de pompinstallaties van Pentair Nijhuis en de lange persleidingen, waarmee we de pompregeling, zoals ontworpen door Hoppenbrouwers Techniek, kunnen testen. We kunnen dan virtueel bekijken hoe de pompen en het transportsysteem reageren op verschillende situaties. Vaak is het namelijk niet mogelijk om alle scenario’s in werkelijkheid te testen door gebrek aan voldoende water. Alle mogelijke variaties of afwijkingen die zich zouden kunnen voordoen, worden aan de hand van het VC-model bekeken. Dit om verrassingen straks in de praktijk te voorkomen.” Maartje vult aan: “Het VC-model past volledig in onze digitale transformatie. Juist op zo’n complex project als dit is het een enorme meerwaarde als je risico’s kunt wegnemen of verminderen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details