Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Geen compromissen op het gebied van veiligheid

Geen compromissen op het gebied van veiligheid

‘Dodelijk ongeval met graafmachine’, ‘Gewonde bij ongeluk met graafmachine, traumahelikopter opgeroepen’, ‘Wegwerker dood door ongeval met graafmachine’ en ‘Man overreden door graafmachine’. Je leest het steeds vaker op social media, nieuwssites of in de krant. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die we treffen gebeurt het té vaak: Men is aan het werk om de machine heen en machinist en grondwerker zien elkaar niet terwijl ze elkaar naderen, of een graafmachine voert werkzaamheden uit in stedelijk gebied en ziet een fietser of voetganger die het bouwterrein oversteekt, over het hoofd. 

Grondwerkers en andere deelnemers aan het verkeer komen op deze manier onder het voertuig terecht met fysiek letsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Verhoeven Grondverzetmachines BV en Takeuchi Benelux willen in de veiligheid van mens en machine absoluut geen concessies doen. Daarom is Verhoeven als importeur van Takeuchi mini- en midigravers aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken voor dit urgente probleem. 

De uitkomst? 

Een dynamisch veiligheidssysteem dat objecten buiten het zichtveld van de machinist tijdig detecteert en de machine automatisch stopzet op het moment dat er gevaarlijke situaties ontstaan: het Takeuchi Safety Guard systeem. Dit systeem brengt de Takeuchi graafmachine automatisch tot stilstand op het moment dat objecten buiten het zichtveld van de machinist, zich te dicht bij de machine bevinden. Zowel tijdens het rijden – als tijdens het zwenken met de bovenwagen.

Men is aan het werk om de machine heen en machinist en grondwerker zien elkaar niet terwijl ze elkaar naderen.

Hoe werkt het systeem? 

Als je ervoor kiest om Takeuchi Safety Guard op te laten bouwen, wordt een set van sensoren geplaatst op de achterzijde van de machine. Deze sensoren meten de afstand van de machine tot alle objecten die zich op elk moment buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden. Met ‘buiten het zichtveld’ bedoelen we alles wat de machinist niet kan zien wanneer hij recht vooruit of zijdelings kijkt. 

Daarnaast wordt er ook software in de machine gebouwd. Deze nieuw ontwikkelde software meet zowel de snelheid van het rijden als de snelheid van het zwenken van de bovenwagen. 

Door een combinatie van deze gemeten waarden is de graafmachine op elk moment alert op objecten die een gevaar kunnen vormen – in de zin van botsingen en/of aanrijdingen. Zodra de Takeuchi Safety Guard detecteert dat de machine te snel of dichtbij een object komt tijdens het rijden of zwenken, dan zet het systeem alle beweging van de machine stop waardoor deze in een mum van tijd volledig stil staat. De motor draait door, maar de werkzaamheden worden kort onderbroken. Na een paar seconden wordt de bediening van de machine weer automatisch vrijgegeven. Dan is de machinist in staat om voorzichtig van het object weg te zwenken of rijden. 

 Bij welke Takeuchi machines is dit mogelijk? 

De Takeuchi Safety Guard is optioneel op te laten bouwen vanaf de Takeuchi TB240 (en alle Takeuchi machines van een hoger tonnage). 

Vanaf de vier tons machineklasse is het interessant om een extra paar ogen toe te voegen aan de achterzijde van de machine – omdat het werkoppervlak in deze machine (met cabine) niet meer volledig kan worden overzien.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details