Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Doel heiligt de middelen
Lars Kool, CEO Urban Mobility Systems en bestuurslid ENI (Emissieloos Netwerk Infra)

Doel heiligt de middelen

Dat is goed nieuws voor het milieu, maar als het gaat om veiligheid, kwaliteit en CE-richtlijnen, dan nemen veel ombouwers het niet zo nauw. Ik zit dicht genoeg op het vuur (soms letterlijk!) om te weten dat er ook in dit wereldje de nodige cowboys actief zijn. Ik ben zelfs al elektrisch bouwmaterieel tegengekomen afkomstig van een fabrikant van kermisattracties… Ik hou mijn hart vast, want het kan niet anders of er gebeuren ongelukken. Gelukkig liep dat tot nu toe steeds met een sisser af.

Dergelijke uitspraken maken mij niet geliefd, maar het doel heiligt de middelen. De Groene Koers naar de emissieloze bouwplaats is een lange weg die jarenlang gaat duren. De eerste stappen in deze transitie zijn gezet, maar één misstap als gevolg van onkunde inzake deze nieuwe materie en we worden ver terug geworpen in de tijd. Uiteindelijk is de branche daar de dupe van. Maak niet de fout om elektrische machines ‘er even bij te doen’, want dat kost alleen maar geld, werkt fouten in de hand en leidt er toe dat aan de achterkant de service niet op orde is. Ik pleit daarom voor een duidelijke scheiding tussen machinefabrikanten enerzijds en specialisten in elektrische aandrijftechniek anderzijds. Blijf bij je corebusiness en besteed dit hightech gedeelte uit.

GEZAMENLIJK OPTREKKEN

UMS kiest hierbij niet voor de makkelijkste weg, maar het feit dat ik de voorbije maanden met nagenoeg alle grote OEM’s uit de materieelsector om tafel heb gezeten, sterkt mijn gedachte dat de filosofie achter verwisselbare batterijpakketten juist is. Voor ons geen ‘heftrucktechniek’, maar een automotive oplossing waarbij (drie)dubbele zekerheid centraal staat. Elektrificatie van bouwmachines is en blijft een speeltuin voor engineers. Het is tijd voor een integrale transitie-agenda, waarin partijen gezamenlijk optrekken om de juiste analyses te maken en op basis van die bevindingen eenduidig een richting bepalen.

Als u het mij vraagt, dan is de tijd van emissievrije machines aan een laadkabel binnenkort voorbij en gaat het waterstofverhaal als een sprookje uit. Met circa 1 kW energie uit waterstof voor 1 euro is die oplossing voor mobiele inzet simpelweg te duur. Als het logistiek al mogelijk is. Met groene stroom kom je bij accu aangedreven machines uit op 6 cent per kWh. Vergeet niet dat bouwmachines grootverbruikers zijn als het gaat om de energietransitie. Een 4-persoons huishouden verbruikt gemiddeld 10 kWh stroom per dag voor alle apparaten in huis. Om een 30-tons graafmachine elektrisch aan te drijven is dagelijks zeker 400 kWh vereist. Zet je twintig van zulke kranen bij elkaar, dan heb je het in de orde van grootte qua verbruik al gauw over een hele woonwijk.

De markt vraagt om een uniforme oplossing, waarop de hele infrastructuur kan worden ingericht. UMS draagt deze aan in de vorm van een multikit, die modulair is op te bouwen. Als basis dient een verwisselbaar accupakket. Op dit moment voeren wij gesprekken over standaardisatie hiervan. Geen gedoe met verschillende stekkers, maar één standaard voor alle machines in alle landen. Gebruikers kunnen de LFP-batterij kopen, huren of leasen om zo het kostenplaatje interessant te houden en ook banken en verzekeraars mee te krijgen in het geheel. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het ideaalbeeld van een 100% emissievrije bouwplaats bereikbaar én betaalbaar wordt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details