Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
De regelgeving voor het gebruik van een rolsteiger

De regelgeving voor het gebruik van een rolsteiger

Rolsteigers zijn ontzettend handig om bij klussen in de bouw op grote hoogtes te kunnen werken, mits deze goed zijn opgebouwd. Er bestaan verschillende veiligheidsvoorschriften voor het goed en veilig opbouwen van een rolsteiger, maar nog steeds vinden er per jaar zo’n 35 ernstige ongevallen plaats waarvan er zelfs een paar een dodelijke afloop hebben. Daarom zetten we in dit artikel nog een keer de regelgeving omtrent de opbouw en het gebruik van rolsteigers op een rij, zodat meer ongevallen in de toekomst hopelijk worden voorkomen.

Mogelijke oorzaken van ongevallen

Niet alleen tijdens het gebruik van rolsteigers, maar ook tijdens de opbouw ervan vinden ongevallen plaats. Dit komt vaak doordat verschillende onderdelen verkeerd in elkaar zijn gezet of verkeerd zijn geplaatst. Wanneer er tijdens het gebruik van de rolsteiger een ongeval plaatsvindt, heeft dit vaak te maken met het wegnemen van schoren of randbeveiliging.

De regelgeving omtrent het gebruik en de opbouw van rolsteigers

Er bestaan een aantal verplichtingen voor het opbouwen en het gebruiken van rolsteigers volgens de Arbo Regelgeving. Allereerst moeten de rolsteiger en de verschillende steigeronderdelen voorzien zijn van een geldige veiligheidskeuring. Deze is jaarlijks verplicht. Wanneer de rolsteiger en de steigeronderdelen door de veiligheidskeuring veilig zijn verklaard, krijgen ze van de keurmeester een sticker. Daarnaast bevat de steiger stickers waarop de fabrikant van de steiger de voorschriften voor opbouw en gebruik heeft vermeld. Deze moeten in acht worden gehouden bij het opbouwen en het gebruiken van de rolsteiger. Werk je hoger dan drie meter? Dan is een randbeveiliging verplicht. Hiermee wordt voorkomen dat gereedschap vanaf de steiger naar beneden kan vallen en omstanders kan verwonden. Tot slot bestaan er maximale werkhoogtes voor rolsteigers. Met een rolsteiger die niet aan muren of de gevel is bevestigd, mag je binnen tot 12 meter hoogte werken en buiten tot 8 meter hoogte. Moet je op grotere hoogtes werken? Dan moet de steiger worden vastgemaakt aan een gevel of muur. Het is niet verplicht om een veiligheidsharnas te dragen, maar bij een gevaarlijke situatie biedt deze wel extra bescherming en veiligheid. Daarom wordt altijd aangeraden om een veiligheidsharnas te dragen.

Voorkom ongevallen met rolsteigers

Naast het opvolgen van de regelgeving, zijn er nog meer tips om ongevallen met rolsteigers te voorkomen. Zo is het belangrijk dat je de rolsteiger niet te ver van de gevel af plaatst, en dat deze op de juiste manier aan de gevel wordt bevestigd. Zet de steiger alleen op een geheel vlak oppervlak dat hard is, en vergeet deze niet op de rem te zetten. Plaats ook de stabilisatoren volgens de voorschriften, en plaats extra stabilisatoren bij gebruik in een vrije ruimte. Werk je in een drukke straat of op een druk industrieterrein? Zorg er dan voor dat de steiger zo wordt geplaatst dat er geen aanrijdgevaar is. Tot slot is het belangrijk dat je gereedschap of bouwmaterialen niet zomaar moet laten liggen op de steiger als deze niet worden gebruikt. Je kunt hierover struikelen, of de materialen kunnen van de steiger afvallen. En onthoud: een ongeluk zit al in een klein hoekje!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details