Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
De Pen | Jan Willemsen

De Pen | Jan Willemsen

Regeren is vooruitzien

Het pad op weg naar een duurzame wereld wil in onze sector nog weleens slingerend en hobbelig zijn. Innovatie is broodnodig, om tot oplossingen te komen die antwoorden bieden op energietransitie- en milieuvraagstukken. Daar is echter wel ruimte voor nodig. Zowel op het gebied van wet- en regelgeving, als op het financiële vlak. De eisen en wensen staan soms lijnrecht tegenover de geldende regels en beschikbare budgetten. Opdrachtgevers willen graag in de pas lopen als het aankomt op het naleven van alle richtlijnen inzake duurzaamheid, maar trappen vaak op de rem als er qua oplossingen van gebaande paden afgeweken wordt, of een offerte hoger uitvalt dan zij gewend zijn. Dat frustreert weleens.

Het probleem ligt een beetje aan de basis, aan de motivatie achter een aanvraag of opdracht. Zouden deze verstrekt worden vanuit een moreel besef dat we met zijn allen ‘op weg naar beter’ moeten, dan zou de maatschappelijke verantwoordelijkheid prevaleren boven alles. De praktijk wijst echter maar al te vaak anders uit. Opdrachtgevers -soms ook de overheid zelf- worstelen met het vraagstuk hoe men tegen de laagste prijs met de hakken over de sloot kan voldoen aan de gestelde eisen en richtlijnen. Dat is dodelijk voor de ruimte die we nodig hebben om te kunnen innoveren. Er zal een algemene bewustwording moeten ontstaan, van waaruit met visie naar de lange termijn gekeken wordt. Pas wanneer we consensus bereiken als samenwerkende partijen om gezamenlijk een doel na te streven met een eindpunt aan de horizon, de spreekwoordelijke ‘stip’, zal investeren aan het begin van het traject winst aan het eind van het traject betekenen. Het is dus noodzaak om projecten over de ‘lifecycle’ te bezien.

We hebben de hele keten nodig om echt te kunnen innoveren. Dat kan alleen werken als we allemaal aan open innovatie doen en onze kennis delen. De angst die daarbij komt kijken bij veel bedrijven, is dat je daarmee de concurrentie in de kaart speelt. Niets is echter minder waar. Open kennisdeling betekent dat je jezelf verplicht om te blijven innoveren. Bij elkaar opgeteld is alle inspanning dan goed voor de ‘BV Nederland’. We zijn al een behoorlijk eind gekomen, zelfs met de rem erop. Technisch gezien kan er al zoveel; we hebben samenwerking tussen verschillende takken van sport binnen de sector. Denk aan civiel, elektrotechniek en automatisering bijvoorbeeld. De investeringsbereidheid blijft echter een issue en we willen allemaal op zijn minst overleven als bedrijven. Hoe stel je dan een offerte op, wanneer de investeringsbereidheid laag is? Hoe kun je innovatief zijn, zonder jezelf meteen uit de markt te prijzen? Om nog maar te zwijgen over de uitvoerbaarheid van goede innovatieve plannen, wanneer bijvoorbeeld dat plan voor die energieneutrale weg totaal niet past binnen de -gedateerde- eisen die er gesteld worden en kaders die er gelden.

Het is niet zo moeilijk om je de ideale situatie voor te stellen. Die is in mijn ogen een structurele samenwerking tussen partijen in de markt en de overheid. Samen aan tafel gaan zitten en ‘vergeet wat je weet’ als motto hanteren. Opnieuw starten, met een frisse blik kijken naar problemen die vandaag de dag bestaan en waar antwoorden op gegeven moeten worden. Innovatie zien als een cumulatief proces en het nieuwe werken zien als een evolutie. Het besef kweken dat wat je vandaag extra investeert, zichzelf over een aantal jaren terugbetaalt.

Zoals de titel zegt: “Regeren is vooruitzien”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details