Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Machines & Materieel

Bobcat breidt productlijn uit met krachtigste laders ooit gebouwd

Bobcat-T86-R-series-track-loader-(1)
Rupslader T86 biedt in de Super Flow-uitvoering voldoende debiet om met de zwaarste aanbouwdelen overweg te kunnen.

Tekst | Wisse Kommunikatie

Beeld | Bobcat

7 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

S86 en T86: nieuwe, zware compacte Bobcat-laders

In september zijn de S86 (op wielen) en T86 (op rupsen) gepresenteerd, de krachtigste compacte laders die Bobcat ooit heeft geproduceerd. Beide machines zijn uitgerust met de 3,4-liter Stage V Bobcat-motor die 78 kW (105 pk) biedt bij 2.600 t/min. Dankzij de bijzondere opties voor de hulphydrauliek kunnen de modellen met alle soorten aanbouwdelen uit de voeten en voor alle toepassingen worden ingezet. Voor een betere koelcapaciteit van de motor en alle hydraulische componenten ligt de motor in lijn met de directe aandrijving, waardoor de machines ook zeer betrouwbaar zijn bij zware omstandigheden in de wegen- en bosbouw. 

Een interessant onderdeel van de S86 en de T86 zijn de drie verschillende opties voor de hulphydrauliek. Voor toepassingen die een laag debiet vereisen, is de standaard debietconfiguratie van 87 l/min toereikend. Maar daarnaast biedt Bobcat dankzij de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control) twee aanvullende functies voor betere hydraulische prestaties: High Flow met 138 l/min en een nieuwe Super Flow-functie, die een debiet van 159 l/min levert. 

De krachtige hydrauliek en het lichtere hefframe garanderen over het gehele hefbereik meer hefvermogen, zelfs op de maximale hoogte.

Vijf koppelstukken

Voor de Super Flow-uitvoering wordt een aansluitblok met vijf koppelstukken geïnstalleerd, dat veel flexibiliteit biedt voor het gebruik van aanbouwdelen. Met de kleinere ½-inch snelkoppelingen kan de bestuurder aan één gezamenlijke toevoer zowel standaard aanbouwdelen als voor High Flow goedgekeurde aanbouwdelen aansluiten.

Een geavanceerd aanbouwdeel voor Super Flow levert maximale prestaties en productiviteit door het op de ¾-inch snelkoppelingen aan te sluiten. Bij zowel High Flow als Super Flow is de ACD (Attachment Control Device) geïntegreerd. De S86 en de T86 met High Flow of Super Flow beschikken standaard over het Bob-Tach koppelsysteem voor aanbouwdelen. Voor Standard Flow machines is dat optioneel.

Bobcat levert schranklader S86 met een drietal opties voor de hulphydrauliek: Standard Flow (87 l/min), High Flow (138 l/min) of Super Flow (159 l/min).

Groter hefvermogen

Met het nieuwe ontwerp van de S86- en T86-werkgroep kunnen de machines meer tillen, meer verplaatsen en verder reiken. Dat is te danken aan de nieuwe ventielenblokken, die meer hefvermogen bieden binnen het hele bereik van het hefframe. In combinatie met de krachtige hydrauliek en lichtere maar stevigere hefarmsecties van gietstaal leveren de laders nu in de gehele hefcyclus meer hefvermogen, zelfs op de maximale hoogte. De S86 heeft een hefvermogen van 1.587 kg en een kiplast van 3.175 kg. Bij de T86 zijn deze waarden 1.780 respectievelijk 5.087 kg.

Bobcat levert de S86 en T86 met een comfortabele cabine. Dankzij de afgedichte drukcabine heeft de bestuurder minder last van geluid en trillingen. Door de intuïtieve SJC-standaardbedieningen en het 5-inch display dat veel informatie over de machine geeft, is de bediening eenvoudig. Als optie kan een geavanceerd 7-inch monitor ingebouwd worden. Andere standaardkenmerken zijn het HVAC-systeem en een goed zicht rondom de machine, dat nog verder verbeterd kan worden met de robuuste doorzichtige cabinezijwand zonder beschermroosters.

Bobcat levert beide laders standaard met een achteruitkijkcamera. Verbeterde mogelijkheden voor het regelen van het vermogen, de snelheid en de baknivellering maken het werken met de machine nog comfortabeler.   

De kleinste: nieuwe Bobcat MT100  

De nieuwe Bobcat MT100 minirupslader is een prima alternatief voor het snel uitvoeren van werk dat nu nog vaak met handgereedschap wordt gedaan. Dankzij een breedte van slechts 904 mm, een gewicht van 1.500 kilo en de rupsen kan de MT100 goed uit de voeten op smalle paden, in nauwe doorgangen en in kleine ruimtes. Het geïntegreerde bestuurdersplatform van de MT100 geeft een prima zicht aan de zijkanten van de machine en op het aanbouwdeel. Dankzij de ISO-joysticks van de MT100 met hun ergonomische ontwerp kan de machine heel nauwkeurig gemanoeuvreerd worden. 

De nieuwe minirupslader koppelt een hefvermogen van 460 kg en maximaal 1.314 kg kiplast aan veel uitbreekkracht en tot 2.057 mm hefhoogte.

Ondanks de kleine afmetingen presteert de MT100 uitstekend. De Stage V dieselmotor met 25 pk levert een hefvermogen van 460 kg, een kiplast van 1.314 kg, een hoge uitbreekkracht en een hefhoogte van 2.057 mm. Dankzij verplaatsbare tegengewichten kan de gebruiker het hef- en graafvermogen afstemmen op de werkzaamheden. Door de rupsen is de machine bovendien zeer geschikt voor de groenvoorziening. 

De MT100 is uitgerust met een krachtige hulphydrauliek met een debiet tot 41 l/min en het Bob-Tach-systeem voor de koppeling van aanbouwdelen. Omdat de MT100 met vrijwel alle aanbouwdelen van de grotere compacte laders van Bobcat kan werken zijn de toepassingen eindeloos.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwmat? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details