Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
“Baggerlaarzen aan, rugzak pakken en naar de klant!”

“Baggerlaarzen aan, rugzak pakken en naar de klant!”

“Vroeger zag ik mezelf echt niet in de rol die ik nu heb binnen ons bedrijf”, opent Yvonne van Tunen het gesprek. Zij is commercieel directeur bij Van Tunen BV, het oer Nederlandse, maar wereldwijd opererende familiebedrijf in verhuur van grondverzetmateriaal. “Het mooie aan een familiebedrijf is de trots waarmee gewerkt wordt, alleen zag ik dat als kind niet. Altijd maar die gesprekken over het werk aan de keukentafel… als meisje vond ik het af en toe maar niets.”

De huidige situatie is gelukkig volkomen anders. “Nu sta ik mede aan het roer van ons mooie familiebedrijf en ik geniet daar met volle teugen van. Lekker de baggerlaarzen aan, de rugzak pakken en naar de klant gaan! Wanneer je opgroeit in een familiebedrijf dan krijg je de materie vanzelf met de paplepel ingegoten. Ik weet nog dat ik in de schoolvakanties met mijn moeder meeging naar de zaak, om haar te helpen. Geen flauw benul had ik toen over wat ik later wilde worden… Uiteindelijk koos ik maar voor een opleiding in de detailhandel en heb ik bedrijfskunde gestudeerd. Dat was lekker breed en eerlijk gezegd heb ik er nog elke dag profijt van”, schetst Yvonne.

“Doe wat je leuk vindt”

“Mijn advies aan iedereen die op het punt staat om voor een opleiding te kiezen of naar een baan zoekt, is ‘Doe wat je leuk vindt!’. Dat geldt voor jongens, meisjes, mannen en vrouwen. Misschien voor vrouwen nog wel meer dan voor mannen, omdat onze maatschappij nog steeds niet helemaal is ingesteld op vrouwen in typische ‘mannenberoepen’. Laat je vooral niet tegenhouden, heb ik ook niet gedaan.” Yvonne geeft aan bij Manpower gewerkt te hebben en daar ontdekte dat werken met mensen haar het beste ligt. “Daarnaast genoot ik er enorm van om een kijkje te mogen nemen in de keuken van andere bedrijven. De basis die ik gelegd heb voor mezelf door het werken bij Manpower heeft me wel gevormd. Ook al gaat het bij Van Tunen BV altijd om enorme machines, er gebeurt niks zonder de mens erachter.
Een machine kan aan of uit. Bij werken met mensen komt gevoel en emotie kijken. De zaak runnen met een inlevend vermogen, daar ligt mijn kracht.”

Orde scheppen in de chaos

Yvonne is bij Van Tunen BV binnengekomen op de administratie. “Dat was na mijn werk bij Manpower, in 2010. Via die functie stroomde ik door in een secretariële functie, eigenlijk op verzoek van mijn vader. Het was crisistijd en hij kon alle hulp gebruiken. Uiteraard zei ik meteen ‘ja’, want je hebt elkaar gewoon nodig. Ik kon hem helpen orde te scheppen in de chaos, een zeer dankbaar werk.”

In de functie gegroeid

Haar huidige positie als Commercieel Directeur aanvaardde Yvonne nadat één van haar broers het bedrijf had verlaten en die stoel vacant achterliet. “Commercieel zat het aan alle kanten goed met mij, maar op het technische vlak was er sprake van een flink aantal hiaten”, licht Yvonne toe. “Er moest flink bijgespijkerd worden. Ik herinner me nog het eerste gesprek met grote baggermannen. Doodeng. Dat gesprek heeft me echter wel de ogen geopend: je ziet dat ieder zijn specialiteit heeft en je kunt niet overal verstand van hebben. Mannen schakelen veel makkelijker elkaars expertise in dan vrouwen. Toen ik dat eenmaal doorhad, werd het makkelijker. Mijn advies aan vrouwen die met hetzelfde probleem zitten is dan ook: ‘Doe het gewoon, pak die functie waar je onzeker over bent, maar waarvan je weet dat je met jouw talent iets kunt bijdragen. Wat je niet weet, ga je vragen en kom terug met een goed antwoord. Samen kun je alles.’ Zeker in de infrasector gebeurt er niets zonder samenwerking. Tegenwoordig stel ik een team van collega’s samen als ik op pad ga, ieder met zijn of haar eigen expertise. Ideaal! Alle eer aan hen.”

“Vrouwen zijn gezellig, tot ze met de vuist op tafel slaan”

“Acceptatie van vrouwen in een typische mannenwereld is soms wel een issue”, vervolgt Yvonne. “Binnen ons gezin was ik natuurlijk al het enige meisje en de gesprekken over het werk werden altijd door de mannen onderling gevoerd. Als ik nu een strategie ontwikkel, dan moet ik het in mijn eentje opnemen tegen het technische deel van ons bedrijf. Mijn visie is dat je pas mag denken aan technische oplossingen voor een klant, als de order binnen is. Als vrouw ben je gezellig, tot je met de vuist op tafel slaat.. Als vrouw moet je bereid zijn om ‘je mannetje’ te staan.”

Wel merkt Yvonne dat de groepsdynamiek verandert als er een vrouw aan tafel zit: “Waar mannen normaliter uit hun slof schieten, daar reageren ze beheerst als er een vrouw bij is.” Het is belangrijk dat je als vrouw met ambities voor jezelf en je omgeving een balans zoekt, is de mening van Yvonne. “Ik word dit jaar 33 en ben een jonge moeder. Het was spannend om met deze baan ook een gezin te vormen. Mijn inspiratie om ervoor te gaan kreeg ik van vrouwen in directie functies die me voor zijn gegaan en die laten zien dat hard werken en kinderen opvoeden te combineren zijn.” Zij zegt tot besluit: “Niets is onmogelijk, maar neem tijd voor jezelf. Kom in je kracht en wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Die balans moet je thuis hebben en op het werk, dan blijft de dynamiek optimaal.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details