Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Automatiseren en modelleren van puntenwolken

Automatiseren en modelleren van puntenwolken

Nederland wordt steeds meer gevangen in puntenwolken die ook breed beschikbaar worden gesteld. Voor veel bedrijven is het echter abracadabra. Om tot bruikbare informatie te komen, is het van belang dat puntenwolken worden omgezet naar een 3D-model. Een arbeidsintensief proces dat veelal wordt uitbesteed aan lageloonlanden. GeoNext komt met een betaalbaar alternatief uit eigen land en heeft software ontwikkeld die deze puntenwolken volledig geautomatiseerd omzet naar een 3D-model.

“De hoeveelheid puntenwolken die links en rechts verzameld wordt neemt vooral de laatste jaren zienderogen toe”, merkt Nico Schaefers van GeoNext op. “Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) creëert puntenwolken, ProRail is druk bezig het spoorwegennet in te meten met scanapparatuur vanuit helikopters, CycloMedia brengt het wegennet in kaart, en ga zo maar door. Probleem is echter dat bedrijven die deze data willen gebruiken voor hun projecten, in de basis niets met deze puntenwolken kunnen. Het moet bij voorkeur vertaald worden naar een 3D-model. En daarin hebben wij ons gespecialiseerd.”

Digital Twin

GeoNext kan bijvoorbeeld op basis van de puntenwolken van AHN complete 3D-stadsmodellen genereren. Schaefers: “Dat gebeurt volledig geautomatiseerd. Sinds kort zijn we in staat om een 3D-objectenbibliotheek van alle infrastructurele assets, zoals verkeersborden en lantaarnpalen, aan de puntenwolk toe te wijzen. Zo ontstaat een compleet 3D-beeld en kunnen gemeentes, overheden of partijen die verantwoordelijk zijn voor onderhoud gebruikmaken van het digital twin principe. Daarbij wordt de positie en eventuele scheefstand van assets nauwkeurig in beeld gebracht. De software herkent zelfs het verschil in verkeersborden; rond, vierkant, ruit, enz. Partijen die zelf nog niet beschikken over een objectenbibliotheek kunnen we eventueel assisteren met het opbouwen ervan. Daarin hebben we een specifieke dienstverlening ontwikkeld. Ook organiseren we trainingen bij bedrijven in-house om de kwaliteit van puntenwolken beter te kunnen beoordelen en analyseren.”

Aan het werk op het station

GeoScan

Als expert in het ontrafelen van puntenwolken is GeoNext betrokken bij de meest uiteenlopende projecten. De komende jaren wordt Knooppunt Hoevelaken (A28 en A1) flink onderhanden genomen. “In opdracht van de aannemer hebben we een digitaal terrein model (DTM) gemaakt vanuit mobiel ingewonnen puntenwolken”, zegt Schaefers. “Met de door ons ontwikkelde software GeoScan is de belijning, kantenasfalt en geleiderail geautomatiseerd gemodelleerd. Ook zijn we betrokken bij de ombouw van de regionale sneltramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) over een lengte van 20 kilometer. Het gaat hier om een integrale uitvraag waarbij we alle nulmetingen verzorgen, de maatvoering, et cetera. Een vrij complex project met een korte doorlooptijd gezien de omvang. Voor de start van de Giro volgend jaar moet de ombouw gereed zijn.”

Ook actief met inmeten

Behalve het geautomatiseerd modelleren van puntenwolken is GeoNext ook nog altijd actief met het inmeten van projecten. “Hier liggen onze roots en daar zijn we groot mee geworden in de rail, waarbij we ons nu steeds meer bewegen richting wegenbouw en civiele techniek. Bij elk project kijken wij naar de beste methode. Zo is in Amsterdam gebruikgemaakt van 3D-Video voor het inmeten van een aantal stalen bruggen. De gebruikte apparatuur kwam van de procesindustrie. Elk detail konden wij tot op de tiende millimeter inmeten. Met deze techniek hebben we zelfs de RailTech Innovation Award 2015 gewonnen, het bleek het startschot voor een succesvolle expansie van onze organisatie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details