Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
3D scannen: snel, gemakkelijk en nauwkeurig  3D beelden verkrijgen

3D scannen: snel, gemakkelijk en nauwkeurig 3D beelden verkrijgen

Bij het ontwikkelen van een nieuw project zoals een rotonde, weg, kunstwerk of brug, moet allereerst de bestaande situatie nauwkeurig in beeld gebracht worden. Met behulp van 3D scanners zijn landmeters en professionals in staat om zeer snel, eenvoudig én uiterst nauwkeurig 3D beelden te genereren. Met de ingewonnen data kan een ontwerper aan de slag en wordt er voor de opdrachtgever precies duidelijk hoeveel grond moet worden aangevoerd of afgegraven voor de aanleg. Niet zo gek dus dat 3D scannen steeds gangbaarder is.

Landmeten 2.0

Geometius, leverancier van meetapparatuur en systemen voor plaatsbepaling (GNSS) en  landmeetkundige, geografische en hydrografische toepassingen, brengt het landmeten écht naar een hoger level. Met een breed assortiment aan UAV’s, 3D-scanners en gebruiksvriendelijke verwerkingssoftware kunnen beelden, zowel op de grond als in de lucht vastgelegd en verwerkt worden. Geometius is leverancier van Trimble instrumenten en software in Nederland, waaronder de Trimble SX 10 Scanning Total Station.

Landmeter Rein Blokhuis (ADCIM) aan het werk met de Trimble SX10 van Geometius bij de Maasvlakte.

 

3D scannen en meten in één instrument

De  SX10 is een nauwkeurige Total Station en high speed 3D-scanner in één instrument. Het beschikt over 3 HDR-camera’s met VISION-technologie en werkt tot op de millimeter nauwkeurig. Met een meetbereik tot 600 meter scant de SX10 maar liefst 26.600 punten per seconde en is daarmee uniek op de markt.

‘Gaaf instrument met handige scantool’

Dat de Trimble SX10 de manier van werken compleet verandert, beDat de Trimble SX10 de manier van werken compleet verandert, beaamt Rein Blokhuis, landmeter bij ADCIM. Blokhuis werkte op de Maasvlakte aan de aanleg van het Prinses Amalia viaduct en nu aan de CER (Container Exchange Route) baan tussen containerterminals. “Werkelijk een gaaf instrument met handige scantool waarmee je in korte tijd grote vlakken inmeet en veel data inwint. Bij de aanleg van het Prinses Amalia viaduct wilde de opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam weten wat de uitbuikingen van de gewapende grond waren. Nu zijn we bezig met het maken van een baan van veertien kilometer lang op de Maasvlakte. Dit is met behulp van de 3D-scanner prachtig in beeld te brengen.” Tussentijds brengt Blokhuis de vorderingen in beeld, zodat opdrachtgever en aannemer met eigen ogen kunnen zien of het aan de gestelde eisen voldoet.

Blokhuis, al 34 jaar in het vak, begon ooit met een hoekspiegel en meetbanden. Ik was één van de eerste Nederlanders met een robotic instrument van Trimble. Voor velen een grote overgang maar ik was enorm geïnteresseerd in de techniek en werd al snel steeds handiger.” De stap naar scanmodus en 3D-beelden vindt hij een enorm leuke en interessante ontwikkeling.

De Trimble Total Station Studio SX10.

 

Gemak. Kwaliteit. Snelheid.

Blokhuis werkt standaard met de SX10. “Het is zoveel meer dan een conventionele tool. Dat je niet door een telescoop kijkt, is een kwestie van wennen,” vindt Blokhuis. “Op het veldboek zie ik exact wat de SX10 ziet. Op elk moment. Dit verandert alles in het veld. Je kunt uitstekend in- en uitzoomen en in plaats van het meten van steekproeven scan je nu het hele vlak. Met de vertrouwde survey workflow verzamel je alle data die je nodig hebt in één keer. Het is niet alleen een Total Station, het is óók een laserscanner en camera.”

Software

Naast het meten is ook het verwerken van data volgens Blokhuis eenvoudig en inzichtelijk. “De software en de meetinstrumenten sluiten perfect op elkaar aan, dat geldt ook voor de machinebesturing. Dankzij de goede link is de data makkelijk in te lezen en te verwerken.” Blokhuis besluit: “Mensen vragen tegenwoordig of ik iets kan inscannen i.p.v. inmeten. Dán weet je dat het een goede ontwikkeling is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details